Европа ще насърчава пиенето на чешмяна вода пред бутилиранаТака домакинствата

...
Европа ще насърчава пиенето на чешмяна вода пред бутилиранаТака домакинствата
Коментари Харесай

Европа ще насърчава пиенето на чешмяна вода пред бутилирана

Европа ще предизвиква пиенето на чешмяна вода пред бутилирана
Така семействата на континента ще икономисват общо към 600 млн. евро годишно
  Собствениците на заведения да оферират на клиентите си повече безвъзмездна чешмяна вода и по-малко бутилирана, предлага Брюксел. Европейската комисия приготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят възстановяване на достъпа на жителите до водоснабдяване и възстановяване на качеството на водата за пиянство. 

Пред Българска национална телевизия зам.-председателят на Европейска комисия Франц Тимерманс съобщи, че 23 милиона от 500-те милиона европейци към момента нямат достъп да питейна вода. Брюксел ще изисква от страните членки да подобрят достъпа до вода за пиянство, изключително за уязвими и маргинализирани групи. На процедура това значи повече публични чешми и водоснабдителни уреди в гета и махали. Еврокомисията ще разшири и листата с нездравословни субстанции, които не би трябвало да се съдържат в питейната вода. Ще се вкарат и по-високи стандарти за строителните материали във водния бранш, като резервоари и тръби, които постоянно са източник на замърсяване.

С ограниченията Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата. 
" Бихме желали да насърчим и притежателите на заведения за хранене и заведения да оферират безвъзмездна вода от чешмата на клиентите си. Мисля, че това ще повлияе позитивно на околната среща, на здравето на жителите и на техните портфейли ", добавя Тимерманс.

Според него по този начин семействата в Европа могат да икономисват общо 600 милиона евро годишно. А също и да понижат пластмасовите боклуци, замърсяващи европейските пътища, плажове и водни басейни.

Предстои в идващите месеци държавите-членки и евродепутатите да решат дали ще одобряват предложенията на Комисията за поощряване на потреблението на чешмяна вода.. segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР