Европа се приближава към катастрофа“, пророкуват представители на унгарското ръководство.

...
Европа се приближава към катастрофа“, пророкуват представители на унгарското ръководство.
Коментари Харесай

Как ще изглежда европейската трагедия

„ Европа се доближава към злополука “, пророкуват представители на унгарското управление. Политолозите изясняват, че имат поради най-малко три сюжета по какъв начин самите страни от Европейски Съюз предизвикат настъпването на грандиозна рецесия. Всички тези разновидности са директно свързани със протичащото се в Украйна. Защо Европейски Съюз отхвърля да признае тази опасност?

Днес съвсем всички европейски водачи заявяват желанието си да продължат да спонсорират режима в Киев.

„ Вярвам, че през днешния ден, повече от всеки път, е значимо да продължим да поддържаме Украйна “, споделя Жозеп Борел, началник на европейската дипломация. „ Германия ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Ние заставаме твърдо на страната на Украйна “, сподели немският канцлер Олаф Шолц, който назова повишението на боеспособността на ВСУ „ безспорен приоритет “.

Има обаче и такива, които предизвестяват Европа за следствията от сходни цели. „ Европа се доближава към злополука – за жалост във всеки смисъл на думата. Сега би било допустимо да се предотврати още по-голяма злополука и да се спасят животите на хиляди хора, само че за това е належащо да се спре военната неуравновесеност “, изясни унгарският външен министър Петер Сиярто.

За каква злополука говореше унгарският политик? Тук има няколко разновидността.

1. Унгария сочи личната си европейска злополука

От началото на спора унгарското държавно управление беше може би едно от най-пацифистките в Европа. Премиерът Виктор Орбан и неговото обграждане предотвратиха налагането на наказания против Русия, а също по този начин отхвърлиха преноса на оръжие за режима в Киев през тяхна територия. Орбан упорства за неотдавнашен завършек на войната при условия, почтени за Русия. Отчасти тъй като Унгария (поради зависимостта си от съветски въглеводороди) е една от страните в Европейски Съюз, които са най-засегнати от продължаващия руско-европейски спор, и частично тъй като спорът води до всеобщо нарушение на правата на закарпатските унгарци.

„ След края на Първата международна война забележителна част от унгарските земи, дружно с унгарското население, бяха присъединени към други страни. И в този момент Орбан не е в положение да контракти напълно естествени права за унгарските диаспори, които биха им разрешили да запазят своята еднаквост. В Украйна унгарците освен не получават нужното равнище на автономност, само че през цялото време на спора те целеустремено са привлечени във ВСУ и изпратени на фронтовата линия. Условно западен украинец от Закарпатието няма да бъде свикан, само че маджарин от там сигурно ще бъде свикан. Това се прави с очевидната цел да се избият тези унгарци.

В Унгария тази процедура в действителност се приравнява на геноцид на унгарския народ. За да не вземат участие в тази война, закарпатските унгарци са принудени да изоставен земите, където са живели от епохи, в самата Унгария “, изяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши теоретичен помощник в ИМЕМО на РАН.

Киевският режим сякаш беше заречен на Орбан да не изпраща унгарците на война, само че не съблюдава обещанието си. И беше мощно засегнат, когато Русия непосредствено съобщи 11 пленени закарпатски маджари на унгарските сътрудници.

Междувременно за унгарското държавно управление това не е единствено филантропичен въпрос. Национализмът в Унгария е доста мощен, което значи, че отбраната на правата на етническите унгарци, които остават отвън сегашните граници на страната, се възприема като най-важният детайл от вътрешнополитическия дневен ред. Следователно Виктор Орбан би трябвало да приключи украинския спор по всевъзможен метод.

2. Унгария предизвестява за икономическа злополука

Войнствената позиция на Европейски Съюз в украинския спор удари тежко европейската стопанска система. Според “Блумбърг ” може да се приказва за трилион $ – а загубите порастват. Те нарастват освен заради понижената търговия с Руската федерация, невъзможността да се употребява съветското въздушно пространство за полети до Азия, както и финансовите загуби за компании, чиито активи в Русия не могат да бъдат употребявани (тъй като те публично взеха решение да изоставен съветския пазар ).

Европа загуби доста пари заради обстоятелството, че най-близките й съдружници - Съединени американски щати - взеха решение тривиално да издоят ЕСС. Първо принудиха Европейски Съюз да се откаже от съветските въглеводороди, а по-късно като опция дадоха своите - само че на доста по-високи цени.

„ През 2022 година и частично през 2023 година газът в Европа беше най-скъпият в света, до момента в който в Съединени американски щати беше най-евтиният измежду главните районни пазари (Северна Америка, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион). Това докара освен до обстоятелството, че доставчиците на американски ВПГ печелят доста от европейските консуматори, само че и до обстоятелството, че просто не е преференциално да се създават доста артикули в Европа със скъпа сила. Предприятията понижиха производството или стопираха изцяло, защото не можеха да се конкурират с производителите на сходни артикули от Съединени американски щати, където цената е по-ниска заради евтиния газ ”, твърди Игор Юшков, специалист в Националния фонд за енергийна сигурност и учител във Финансов Университет.

„ Оказа се забавно по какъв начин Съединени американски щати са продали най-скъпите въглеводороди в историята на своите съдружници. Преместването на производството от Европейски Съюз в Съединени американски щати продължава и продължава “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски.

Съответно, колкото по-дълго продължава европейската " военна неуравновесеност ", толкоз повече пари и произвеждане ще губи Европа.

3. Унгария предизвестява за военно-политическа злополука

Войната против Русия в Украйна към този момент докара до трагичен спад в равнището на европейския суверенитет. „ Европейският съюз губи своята индивидуалност, тъкмо както обособените страни “, споделя Дмитрий Офицеров-Белски.

Комбинацията от слаби водачи и тяхното послушание на американците накара европейските водачи да пожертват европейските ползи в името на спора с Русия. И тук не става дума единствено за стопански жертви – Европа се отхвърля от оръжията си, Европа (подкрепяйки всевъзможни дейности на режима в Киев) изоставя някои демократични полезности, Европа слага личната си сигурност на олтара на войната. И в това време, както вярно означи немският външен министър Аналена Бербок, европейските управляващи демонстративно пренебрегват мнението на своите гласоподаватели.

Подобно игнориране неизбежно ще докара до единствения вероятен резултат – изборни победи на несистемни, считани за маргинални партии. Просто казано, крайнодесни или извънредно леви политици, които в този момент се опълчват на помощта за режима в Киев.

Проблемът е, че множеството от тях по едно и също време се опълчват на самата европейска интеграция - коронното достижение на европейския континент. От своя страна отслабването на европейските институции и общата европейска еднаквост ще докара освен до стопански проблеми за страните от Източна Европа, субсидирани от европейския бюджет, само че и до внезапно повишаване на споровете сред националистически европейски държавни управления.

Изглежда, че вероятностите са явни. Много е елементарно да спрете военната неуравновесеност - просто би трябвало да спрете да давате пари на режима в Киев. „ Украйна престана да бъде суверенна страна. Нямат пари, нямат оръжие. Те могат да се бият единствено тъй като ги поддържаме на Запад “, сподели Виктор Орбан.

Европейците обаче са глухи за тази логичност - въпреки всичко, както беше маркирано нагоре, всичко се взема решение от американците. „ Ако американците решат, че желаят мир, мир ще има “, сподели Виктор Орбан. Но американците не желаят - доста по-изгодно им е да продължат да доят Европа и да лишат Европейски Съюз от възможностите да стане опция на Америка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР