Европа се пренастройва на съвършено нова вълна, на нови релси,

...
Европа се пренастройва на съвършено нова вълна, на нови релси,
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Европа се пренастройва на съвършено нова вълна, на нови релси, а те са военни релси

Европа се пренастройва на напълно нова вълна, на нови релси, а те са военни релси. И колкото и да е трагично да го признаем и да го приемем – да, в действителност европейските стопански системи и европейската политика към този момент би трябвало да се развиват, да се утвърждава като стопанска система и политика във военно време – нещо, което в полза на истината, Кремъл и Путин направиха още най-малко преди две години, когато се вкара напълно военновременен режим на съветската промишленост, което значи трисменна непрекъсната работа, което значи преустрояване, преправяне, по този начин да кажа, на някои търговски обекти, в това число молове, за произвеждане на военна продукция, на дронове най-много. Това разяснява в аудиокаста " Това е България " на " Фокус "  Елена Поптодорова – дълготраен дипломат в Съединени американски щати и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

" Това се случи на първо време в зоната, където се намират предприятията на " Калашников “. Така че доста от дълго време по отношение на Европа Русия е напълно на военна нога. Това, което остава единствено да направи Кремъл и Путин, това е спомагателна готовност, тъй като и Русия не може да се оправи, както сочат събитията, с наличната бойна мощ, само че тази готовност явно ще бъде оповестена след президентските избори в Русия. Но вижте, защото си задаваме въпроса за какво внезапно се оказахме ние, Европа, поначало натовският кръг страни, тези 39 страни, които подписаха и съглашения с Киев за поддръжка, за какво се оказахме последващи събитията, малко по-назад. Да, несъмнено, ние приказваме за две години война в Украйна, само че аз настоявам и ми се коства, че би трябвало безусловно да си подсещаме, че това е горещата, последната фаза на войната, която с задачите си – денацификации и демилитаризация, оповестени от Кремъл, в действителност целят унищожаването на страната сама по себе си. Но тази война стартира преди 10 години. И на мен ми се желае безусловно постоянно да подсещаме, че – да, означаваме, изброяваме двегодишнина на същинската война в Украйна, само че войната против Украйна действително е 10-годишна ", добави Поптодорова.

" И това, което се случи от 2014 година насам след завземането на Крим, след тези зелени човечета, които нахлуха в Донецк и Луганск, това, което се случи във всички тези 10 години, е тези дейности да вървят редом с една доста тежка агитация, която беше ориентирана преди всичко, несъмнено, към съветската публика, само че и към външната, към международната публика, която да изяснява аргументи, хипотетични, мислени, подправени ще кажа аргументи, заради които са почнали тези дейности против Украйна. Така че напомняйки тези доста по-отдавнашни събития, желая да кажа, че едвам в този момент Европа стартира да наваксва. И изключително в тази конюнктура, в която сме сега, това е нищо по-малко от съвършената стихия, тъй като към войната в Украйна доста комфортно и напълно неслучайно на 7 октомври предходната година – рождения ден на Путин, се добави офанзивата на " Хамас “ против Израел, т.е. отвори се още един фронт. Междувременно идват всички тези избори, политически избори. Те са на доста места в света, в над 50 страни, само че най-преките, които ни касаят, са предизвестените – в Русия, доста оспорвани, към момента неразбираеми – в Америка, и несъмнено, европейските избори у нас. Така че на мен ми се коства, че ние към този момент сме и на политически фронт, освен на този боен, за който вие говорите, само че и на политически фронт в същото време, на който съветският президент Путин залага навръх разделяне и съмнения в Запада, които да могат да му подкрепят победа, която той в действителност не съумява да реализира на бойното поле към момента. И в този момент това, което става и за което вие говорите и анонсирахте, несъмнено, това е доста, доста експлицитна, доста гръмка политическа поддръжка ", разяснява още тя.

Според Елена Поптодорова фронтът се е преместил доста мощно и на политическата линия, само че също така и уговорките, с които европейските държавни управления оказват помощ.

" Да, деблокира се или по-скоро се пусна тази 54-милиардна помощ на Европейския съюз към Киев, само че в същото време европейските държавни управления усилиха двустранната помощ през последните месеци. Така че можем да кажем, че все още европейските държавни управления са или към този момент дали, или поели ангажимент, дали обещание повече оръжие на Киев, в сравнение с Вашингтон към този миг, и повече от двойна икономическа помощ, в случай че включваме и нея. И това е доста огромна разлика, доста огромна смяна по отношение на първите дни на войната, когато помните, имахме доста по-уклончиви, доста по-колебливи задължения. Да, морални, политически – да, само че помните какъв брой време лиши да се вземат решения и за военна помощ. Само че това, което се случи в последните седмици, и изключително, коства ми се, след гибелта на Навални – това безусловно отприщи нова вълна на поддръжка, само че това към момента не е задоволително, с цел да се обърне наклонността в Украйна. Така че – да, военните доставки, оръжието е това, което е най-остро належащо на Киев сега. Така е ", изясни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР