Европа се нуждае от по-големи и по-силни банки, които могат

...
Европа се нуждае от по-големи и по-силни банки, които могат
Коментари Харесай

ЕЦБ: Европа се нуждае от по-големи и силни банки, за да се конкурира със САЩ и Китай

Европа се нуждае от по-големи и по-силни банки, които могат да се конкурират с кредитните институции в Съединени американски щати и Китай. Това съобщи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на чуване пред комисията на Европейския парламент по стопански и парични въпроси, предадоха Ройтерс и Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Изказването на Лагард последва информацията за диалози за възможното обединение на немската банка " Комерцбанк " (Commerzbank) и италианската " УниКредит " (UniCredit). Италианският заемодател неотдавна усили каузи си в " Комерцбанк " до над 21 %, като разгласи, че възнамерява да продължи да купува акции, до момента в който делът доближи 29,9 %. Евентуалното обединение обаче срещна съпротивата както от страна на немската банка, по този начин и на болшинството от политиците в Берлин.

Според Лагард окрупняването е в най-хубав интерес на Европа и частният бранш би трябвало да взема решение дали да продължи с сходни покупко-продажби.

" Трансграничните сливания – банки, които фактически могат да се конкурират в мащаб, в дълбочина и в обсег с други институции по света, в това число американските и китайските банки – съгласно мен са желателни ", сподели Лагард пред комисията на Екологичен потенциал, добавяйки, че нейните мнения не би трябвало да се одобряват като директна интервенция в съответна договорка.

Сливанията носят известни опасности, само че частният бранш би трябвало да реши дали договорката има смисъл, уточни още тя.

" Трансграничните сливания, в случай че основават по-големи институции, които са по-гъвкави и имат по-голям мащаб и по-голяма дълбочина, имат доста изгоди ", сподели Лагард.

Това не е без евентуални опасности, само че, несъмнено, бизнесмените в частния бранш би трябвало да оценят всичко това и да дефинират дали има смисъл (от сходни покупко-продажби – бел. р.) или не ", изясни още тя.

По отношение на инфлацията Лагард съобщи, че Европейската централна банка е все по-уверена, че инфлацията ще спадне до задачата от 2 на 100 и това би трябвало да бъде отразено в идното през октомври лихвено решение.

ЕЦБ към този момент понижи лихвите за първи път през юни, както и още един път по-рано този месец.

" Последните данни укрепват нашата убеденост, че инфлацията ще се върне към задачата навреме ", което ще бъде взето поради на съвещанието по паричната политика на ЕЦБ през октомври, уточни Лагард.

Тя също по този начин се спря на поредицата от слаби данни за икономическия напредък в еврозоната, определяйки го като " изправен пред насрещни ветрове ".

Все отново Лагард сподели, че се чака възобновяване да се ускори и възходящите действителни приходи да разрешат на семействата да използват повече.

По думите ѝ пазарът на труда, източникът на прочут ценови напън поради бързия напредък на заплатите, остава резистентен, даже в случай че растежът на заплатите се забавя и корпоративните облаги поемат част от нарастванията на заплатите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР