Европа се насочва към новото нормално с отмяната на последните

...
Европа се насочва към новото нормално с отмяната на последните
Коментари Харесай

Европа на път към нормалността: Осло свали всички Covid ограничения, в Белгия - частично

Европа се насочва към новото обикновено с анулацията на последните пардемични ограничавания. От през днешния ден в Норвегия влизането страната става без да се изисква имунизация или тест за Covid. Белгия също облекчава влизането на страната. Вчера в Швейцария и Лихтенщайн паднаха всички здравни условия за влизане на тяхна теритиория. Германия анулира на поетапно ограниченията против ковид от 20 март. Гърция също стартира разхлабване на ограниченията, само че към момента е надалеч от събаряне на всичките ограничавания. Редица други страни в Европа преди този момент също разхлабиха ограниченията.

Влизаме в Норвегия без ограничавания

Норвежките управляващи анулират всички ограничаващи ограничения, свързани с Covid-19, при влизане в страната от през днешния ден, заяви българското външно министерство. По информация на посолството ни в Осло, пътуващите до Норвегия към този момент са освободени от условията за предварителна регистрация, за даване на тест за ковид преди и след идване в страната, както и от карантина.

Свободният режим на пътешестване се отнася до всички, без значение от имунизационния им статус.

Без спомагателни проби в Белгия

Белгия също облекча разпоредбите за тестване и карантина за COVID-19 при влизане в страната. По информация на посолството ни в Брюксел, през днешния ден всички пътуващи, които влизат на територията на Белгия и имат годен документ за имунизация, за преболедуване или за негативен резултат от PCR или бърз антигенен тест, към този момент нямат обвързване за тестване - нито на първия, нито на седмия ден от идването си в Белгия. Отпада и условието за съблюдаване на карантина сред двата теста за идващите в Брюксел. Гражданите с главно местопребиваване в Белгия, които не имат нито един от тези документи и идват от страна с неподходяща епидемиологична конюнктура, би трябвало да си създадат бърз антигенен или PCR тест на първия ден след идването си в Белгия, показва Министерство на външните работи. За идващите от страни или райони с циркулация на нов вид на ковид, разпоредбите за тестване и карантина остават непроменени.

Списък на страните по цветови зони са оповестени

Повторно инфектирани неимунизирани остават без документ

Гърция стартира поетапно да отстранява рестрикциите поради пандемията, въведени преди Нова година. От тази събота ще бъде позволено стоенето и танците в кафенета и клубове, в частния и публичния бранш работата от у дома е понижена от 50 на 20 %, ще се организират спортни надпревари с публика от 50 % от потенциала, вместо 10, както беше преди, и след спиране от две години се позволява организирането на учебни екскурзии.

Хората, които са се заразили наново със SARS-CoV-2 и не са били имунизирани против вируса, обаче, към този момент няма да имат право на документ, че са преболедували , който им дава достъп до заведенията и други публични места, заяви гръцкото министерство на опазването на здравето. Решението е взето още преди коледните празници, само че влиза в действие в този момент, съобщи на брифинг Вана Папаевангелу, професор по инфекциозни заболявания и член на държавния експертен комитет. Тя добави, че " зелен документ " ще се издава на хора, които са се заразили след имунизация, само че преди да имат опция да си създадат подсилваща инжекция.

Папаевангелу акцентира, че Гърция не е в същото състояние като други европейски страни, които към този момент са премахнали или са на път да отстранен напълно рестриктивните мерки.

" Ние не сме покрай края на пандемията. Не сме подготвени да отменим всички ограничения ", сподели тя, откакто през вчерашния ден Националната организация за публично здраве (EODY) заяви за 19 504 нови случая на ковид и 93 смъртни случая, свързани с ковид.

" Ще живеем с вируса още известно време и поради актуалната обстановка не сме подготвени да последваме образеца на други страни и да продължим с цялостното унищожаване на всички ограничавания ", добави Папаевангелу.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР