Европа, приемайки един след друг пакети антируски санкции, се простреля

...
Европа, приемайки един след друг пакети антируски санкции, се простреля
Коментари Харесай

Изпотяване и мръзнене: Европа спира да се мие напук на Путин

Европа, приемайки един след различен пакети антируски наказания, се простреля в крайници.

При това многократно и в този момент ще куца, до момента в който не рухне. Обявените от нейните водачи ограничения за икономисване на сила и други запаси наподобяват по-скоро на нервност от поредицата „ спасявай се, кой както може “. Тези ограничения постоянно са прочувствено оцветени, а спектърът от страсти се колебае от суматоха до нервозен смях. Трябва да се пести от всичко. А това до каква степен ще докара Европа, може единствено да се допуска. Ясно е единствено, че с такава политика във връзка с Русия на Европа и на европейците несъмнено няма да стане по-добре. Да се гладува или да се мръзне? Привеждаме топ 10 „ най-гениални “ решения за икономисване от всичко.

Политическите решения на Европейския съюз и неговите обособени страни хвърлят Европа от една страна на друга, като вагон по неравни релси. Това е разбираемо, такава инфлация континентът не познава от 40 години. Недостигът на енергийни запаси, чиито доставки от Русия бяха лимитирани от Европейския съюз, за ​​да „ накаже руснаците и Путин “, докара до недостиг и внезапно повишаване на горивата и електрическата енергия на европейския вътрешен пазар и надлежно до фрапантен растеж на цените на храните и другите потребителски артикули. По данни на европейския статистически орган ЕВРОСТАТ равнището на инфлацията в еврозоната през юни е 8,6 %, най-високото от въвеждането на единната валута преди 20 години.

Неутешителна икономическа прогноза за Европа дава в края на май Фатих Бирол, изпълнителен шеф на Международната енергийна организация (МАЕ). Кой по-добре от него схваща същността на събитията на енергийния пазар? В изявление за вестник Der Spiegel той оповестява, че през лятото може да има усложнения на международните петролни пазари и вероятно в Европа дефицит на дизелово гориво и бензин. Като че ли авансово е знаел. Всичко това не се лимитира единствено до лятото. Предстои зима.

Сега, в разгара на летния сезон, европейците би трябвало да изнемогват в жегата, тъй като не могат да включат климатика, в противоположен случай сметката за електричество ще докара до банкрут на множеството семейства. И това при обстоятелството, че Европа, изключително южната част на континента, в този момент изпитва аномална жега. Термометърът в Италия, Франция, Испания, Гърция се качва над 40 по Целзий. А през зимата ще би трябвало да се мръзне, тъй като отоплението няма да се включва по същите аргументи и тъй като доста страни към този момент мислят за циклично изключване на тока заради прекъсване на топлоелектрически централи поради липса на газ. Европейците безусловно се избавят кой както може. Преразходвайки бюджета, купувайки сила на спот пазара и в това време ограничавайки работата на промишлените предприятия, Европа се стреми да спести гориво за зимата. Според основаната в Лондон борса ICE, цената на газа в Европа по време на търговията на борсата на 30 юни е надхвърлила $1600 за 1000 кубически метра. А цената на августовските фючърси в хъба TTF в Нидерландия се е покачила до $1606,5 за 1000 кубически метра. И това не е лимит. Хората се опасяват от зимата. По данни на статистическата компания INSA всеки втори немец, да вземем за пример, чака да мръзне тази зима.

Всичко това води до обстоятелството, че европейските политици, които не са пресметнали следствията от своите наказания против Русия, както и обществено значимите компании, по-специално енергийните компании, вземат решения и дават рекомендации, които шокират обществото, което не знае дали да плаче или да се смее. Хората са шокирани от формалната инфлационна статистика, която усещат всеки ден, влизайки в магазина. Ето 10 такива образеца.

Германия: самостоятелност без сапун

Вицеканцлерът и министър на стопанската система на Германия Роберт Хабек дава изявленията надясно и наляво с предписания, които германците би трябвало да извършват в битката против „ енергийната взаимозависимост “ от Русия. Като начало, счита той, германците ще би трябвало да преразгледат разпоредбите за персонална хигиена, да се къпят по-рядко и да не употребяват сапун.

„ По-малко отоплявайте дома си, по-рядко ходете на сауна и по-рядко вземайте душ. Така ще станем по-независими от съветските енергийни доставки – всичкия този мръсен петрол и газ “, – точно това решение предлага Хабек, представен от вестник Bild. Четейки това, първо си мислиш, че Bild иронизира инструкциите на Хабек. Обаче нито Хабек, нито Bild се майтапят.

Хабек приканва за понижаване на потреблението на газ в страната в светлината на спада в доставките на газ през „ Северен поток “ и назовава обстановката „ газова рецесия “. Според него, неналичието на гориво може да докара до прекъсване на всички пазарни процеси, което заплашва от цялостно затваряне на някои браншове на индустрията. И освен. Социалната сфера е доста пострадала. Само в провинция Баден-Вюртемберг 45 плувни басейна са пред затваряне, защото към този момент не могат да си разрешат високите цени на силата.

Но в случай че Хабек просто предлага преразглеждане на разпоредбите за персонална хигиена, то сенаторът по въпросите на околната среда от Хамбург Йенс Керстан (от партията на „ Зелените “) е първият почитан политик, който предизвестява за ограничение на топлата вода за частните семейства. „ В случай на изключителна обстановка, при изострен дефицит на газ, топла вода може да има единствено в избрани часове на деня “, – споделя Керстан пред вестник WELT am SONNTAG. Той споделя още, че е допустимо да се понижи оптималната стайна температура в топлофикационната мрежа.

Франция: назад към купонната система

Водещите френски енергийни компании Engie, EDF и TotalEnergies, в лицето на техните изпълнителни шефове Катрин Макгрегър (Catherine MacGregor), Жан-Бернар Леви (Jean-Bernard Lévy) и Патрик Пуяне (Patrick Pouyanné), са загрижени от стремителния растеж на стойностите на енергийните запаси, породени от понижените доставки от Русия. Във вестник Le Journal du Dimanche те са разгласили взаимно отворено писмо, призоваващо обществеността и бизнеса „ неотложно “ да лимитират потреблението на електрическа енергия, газ и петролни артикули.

„ Ние призоваваме за осъзнаване и групови и самостоятелни дейности, тъй че всеки от нас – всеки консуматор, всяка компания – да промени държанието си и неотложно да ограничи потреблението на сила, електричество, газ и петролни артикули “, се споделя в писмото им. Енергийната рецесия, споделят водачи в енергийната промишленост, може да бъде „ сериозна опасност за общественото и политическото единение на Франция “.

Лоранс Поарие-Диц, общоприет шеф на френската газоразпределителна мрежа (GRDF) е съгласна с водачите на трите водещи енергийни компании. Тя споделя, че Франция, сходно на прилежащите страни, се готви да спре доставките на газ за потребителите.

Подготвяме се за този сюжет, който ще бъде невиждан. Готови сме да прилагаме изключителни ограничения за понижаване на потреблението, в това число и в изключителни случаи, – признава тя. Това ще бъде „ проведено понижаване на потреблението на газ “, краткотрайно и планувано прекъсване на подаването на природен газ за избрани консуматори “. Просто казано, има огромна възможност, французите да мръзнат също като германците идната зима.

Катрин Макгрегор

Но това не е всичко. Правителството обмисля въпроса за разпределяне на „ ваучери за храна “, които биха могли да възлизат на към 60 евро. Те са предопределени да оказват помощ на първо място на най-бедните. Все още обаче не е известна честотата на издаването им. За тези, които не са разбрали: просто се приказва за въвеждане на купонна система във Франция.

Дания: главно – въже за облекла

От серията суматохи е обръщението към популацията на Датската енергийна организация. Тя приканва датчаните да пестят „ колкото е допустимо повече сила на фона на възходящата енергийна рецесия в Европа “.В прессъобщението на компанията се дават съответните рекомендации. Като начало на датчаните се предлага да изключат изцяло отоплителната система през лятото. След това, в стила на немския вицеканцлер Хабек, настоятелно им се предлага да понижат потреблението на топла вода за персонална хигиена.

„ Намалете потреблението на топла вода. Ако съкратите вземането на душ до пет пъти седмично и продължителността на всеки душ от 15 минути на 5 минути, можете да спестите до 5000 DKK на година “, – се споделя в прессъобщението.

И най-после, Датската енергийна организация предлага на жителите на страната да си спомнят въжето за пране. Странно? Въобще не е. Агенцията предлага да се употребява въже за облекла – каква находка! – за сушене на облеклата на открито, вместо да се употребява електрическата сушилня в пералнята.

„ Електрическата сушилня и потреблението на сила ще имат пауза. Това ще помогне да се спестят към 2500 DKK “, – триумфално обобщи Датската енергийна организация.

Освен това се предлага да се изключват от мрежата домакинските електроуреди и устройства, свързани с интернет, защото те могат да имат висока консумация в режим на подготвеност. И най-важното е, че датските енергетици приканват за „ пресмятане на потреблението на електрическа енергия “ съгласно ценовата мрежа, според от времето в денонощието.

„ Като отложите миенето в съдомиялната машина, можете да спестите доста пари “, – приканва Датската енергийна организация.

Англия: скоро няма да има пъбове

Британците към този момент са готови за обстоятелството, че ще мръзнат през идващата зима. Според The ​​Times, кабинетът на министрите е наясно, че в страната може да възникне дефицит на газ, в случай че Русия спре да доставя този енергиен притежател на Европейския съюз. Следователно, в сходство с проектите, направени от държавното управление на Нейно Величество, „ през зимата електричеството може да бъде разпределено за шестте милиона английски семейства основно в часовете пик заран и вечер “. Просто казано, на британците ще се изключва осветлението.

Британското държавно управление трескаво изследва, съгласно The ​​Times, „ необятна гама от разновидности за подсилване на енергийната сигурност “. В тази връзка бизнес секретарят Кваси Квартенг се обърнал с молба към притежателите на трите останали въглищни електроцентрали в Обединеното кралство да не лимитират работата си, макар към този момент оповестените проекти за затварянето им през септември и поетапното им прекъсване до 2024 година „ за понижаване на въглеродните излъчвания “. В допълнение, работата на АЕЦ Hinkley Point в графство Съмърсет също може да бъде удължена с 18 месеца. Тя трябваше да бъде изведена от употреба това лято, защото „ старицата “ е съвсем на 50 години. Но в изискванията на енергийна рецесия тази АЕЦ ще бъде принудена още да крета.

А в този момент за персоналния и сърдечен английски елементарен човек. В резултат на рецесията британците губят обичаните си места за превозване на времето. 200 пъба са изчезнали в Англия и Уелс от края на 2021 година до края на юни. Общият брой на британските типичен питейни заведения е паднал до исторически най-малко – до 40 000 в цялата страна.

„ Въпреки че пъбовете се оказаха удивително устойчиви по време на пандемията, в този момент те са изправени пред нови трудности във връзка с разноските за бизнеса, заради внезапно възходящите цени на силата, инфлационния напън и по-високите налози “, – декларира Робърт Хейтън, президент на консултантската компания Altus Group. Според изследване на British Beer and Pub Association и Британския институт по хотелиерство, единствено 37% от хотелиерския бизнес са печеливши. Причината е повишаването на силата, стоките и труда.

Основните разноски на британците (храна, прехрана на дома, кола, обучение на децата и т.н.), съгласно приблизителните оценки на The Times, са нарастнали в Обединеното кралство приблизително с 9%. Според Bank of England до края на годината инфлацията може да се форсира до 10%. Британското държавно управление се пробва да потвърди на поданиците на Нейно Величество, че антируските наказания нямат нищо общо със социално-икономическата рецесия в страната. Обаче, откакто Европейският съюз съгласува идващия пакет наказания против Русия, който планува понижаване на вноса на съветски нефт с 90%, цените на горивата в Обединеното кралство сложиха нов връх – литър бензин се увеличи на цена до 1 паунд и 73 пенса. Пълното зареждане с бензин в този момент коства към 75 паунда. За тези пари можете да летите някъде на юг в Европа и назад с нискотарифна самолетна компания.

Италия: потене и мръзнене

Италианските управляващи са открили оптимални температури за държавните институции: съгласно проекта за икономисване на електрическа енергия, през летните месеци термометърът в пространствата не би трябвало да пада под +25ºС. Подобен лимит ще бъде открит през зимата: до 31 март 2023 година държавните чиновници ще могат да включват климатици за отопление единствено при температури под +21ºС. За нарушение на тези разпореждания се поставят санкции. Въпреки че методите за инспекциите към момента не са ясни.

„ Като цяло ще имаме три милиона държавни чиновници в изпотени ризи през лятото и с шалове на шията в офиса през студените месеци “, – Пише il Messaggero.

В същото време вестникът отбелязва, че макар напъните на държавното управление да усили доставките на газ от африканските страни, ще бъде невероятно да се компенсират загубите на съветското гориво през идващите месеци.

В Италия, както на всички места в Европа, се следи мощен растеж на инфлацията. През юни тя възлиза на 8%. Това е за първи път от януари 1986 година, когато е била 8,2%. Италианската федерация на потребителите (FederConsumatori) моли държавното управление да „ предприеме по -решителни ограничения за поддръжка на популацията, изключително фамилиите в мъчно състояние “. По думите на ръководителя на федерацията на потребителите Микеле Каррус: „ в страната от ден на ден се усилват неравенството и бедността, в това число в продоволствената и енергийната сфера. За да бъдат спрени, са нужни изключителни ограничения. “

Президентът на Националния съюз на потребителите Масимилиано Дона от своя страна приказва за същинска „ злополука “.

„ Цените не престават своята конкуренция без интервенция и спекулациите към този момент нямат спирачки. Трябва да се върнем към контролираните цени, на първо място на дизеловото гориво, което, оказвайки въздействие върху разноските за систематизиране има мултипликативен резултат върху цената на транспортираните артикули “, – показва Дона
Белгия пропада самотна
Белгийският министър председател Александър де Кроо приканва за връщане към концепцията за общи покупки на газ, както и за определяне на оптималната цена на газа в Европейски Съюз в навечерието на зимния сезон.

„ Зимата евентуално ще бъде сложна. Много страни към този момент се готвят да понижат доставките на газ. Можем да преодолеем този комплициран интервал единствено, в случай че действаме дружно. Белгия още преди няколко месеца предложи да се сътвори енергиен блок, да се вършат взаимни покупки и да се дефинират тавани на цените. Трябва да се координираме по-добре. Европейската комисия би трябвало да поеме самодейността и да провежда нашето взаимоотношение “, – споделил де Кроо на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Защо де Кроо подхваща тази самодейност? Защото вижда, че всяка страна от Европейски Съюз дърпа одеялото към себе си. В Европа търсенето на енергоносители пораства с големи темпове и надлежно конкуренцията. И сякаш Белгия е новобранец в тази битка за топлота. Затова де Кроо предлага да се работи дружно, а не независимо.
Испания: фирмите също крадат
Испанските управляващи не насочиха някакво блестящо предизвестие за спестовност. Но локалният бизнес е намерил извънредно решение на проблемите си по отношение на неизбежното повишаване на цените на стоките и намаляването на потребителското търсене. Организацията на потребителите OCU е подала тъжба до Националната комисия за пазари и конкуренция (CNMC) против фирмите за снабдяване Pescanova, Gallo Pastas, Danone, Colacao, Tulip и Campofrío за значително понижаване на тежестта на пакетирания хранителен артикул, при опазване на цената. По този метод се маскира покачването на цените. OCU обмисля опцията да разшири жалбата си във връзка с по-голямо количество артикули и компании.

Галопиращата инфлация изтласква испанските купувачи от рафтовете. Водещият испански вестник El País приказва красноречиво за това, като едвам не избухва в хули:

„ Ще настъпи миг, когато прилагателните за установяване на непреодолимия растеж на цените ще се изчерпят: инфлацията в еврозоната през юни проби тавана и към този момент е 8,6% на годишна база. Това е с пет пункта по-високо от данните от май, които сами по себе си към този момент са невиждан връх, съгласно оценките на EUROSTAT.

Цените на енергоносителите, главният катализатор за срутва, още веднъж осуетяват всеки опит да се спре препускащият кон на инфлацията…, която може да направи всяка тактика за икономическо усъвършенстване неосъществима: те се покачиха с 41,9% “.
Литва: студеният душ също е безценен
На жителите на столицата на Литва е оповестено, че от август ще би трябвало да заплащат с 10% повече за – не за топла, а за студена вода. По известие на комуналното дружество „ Вилняус ванденис “, съгласно новите цени 1 пространствен метър студена вода за физически лица от 1 август ще коства 1,45 евро. Литовският статистически отдел регистрира внезапно нарастване на годишната инфлация в страната за последните 25 години. То възлиза на 18,5%.
 Латвия: „ красива статистика “
В Латвия феноменална инфлационна статистика. Там през юни 2022г. по отношение на юни 2021г. е закрепено внезапно покачване на продоволствените цени за всички категории артикули. Според Латвийския център за подкрепяне на селскостопанския пазар, спрямо миналата година, нараснали са се цените на следните артикули: солта е повишена със 179%, елдата – със 102%, пшеничното брашно – с 53%, кафето – с 32%, захарта – с 27%, маслото – с 82%, месото – с 30%, зеленчуците и плодовете – с 40%. От 1 юли цените за газ в Латвия са се нараснали с 66-90%.
Полша: „ Антипутинският щит “ ​​не работи
Полша не изостава от балтийските страни. Още през март министър председателят Матеуш Моравецки разгласи създаването на ограничения за поддръжка на стопанската система на страната под условното название „ Антипутински щит “. Според него, преди всичко държавното управление възнамерявало да предотврати повишаването на храните, селскостопанските торове и горивата. В резултат на това инфлацията е рекордна за последните 25 години. Според Централното статистическо ръководство на републиката „ инфлацията през юни на годишна база възлиза на 15,6%. Това е най-високата цифра от март 1997г. “ В Полша най-вече е поскъпнало горивото за коли – с 46,7% на годишна база и с 9,4% за месец. Цените на енергоносителите през юни са се нараснали с 35,3% по отношение на юни 2021г.

Според организация ТАСС, с позоваване на представителя на Полския институт по стопанска система Марчин Ключник, единствено за храна през идващия август поляците ще заплащат с към 20% повече, в сравнение с година по-рано. През юни тази цифра е 14,1% по отношение на юни предходната година.
 И какво от това?
Продължаването на недалновидната политика на наказания против Русия в последна сметка ще докара Европа до невиждана финансова и икономическа рецесия, която може да има огромни обществени последствия. Те могат да доведат до събаряне на съществуващите държавни управления и до геополитически последствия, които по-специално могат да се изразят в разпадането на Европейския съюз. На това ще способства и фактът, че всички компликации, които изпитват европейците в името на провалянето на Русия в задачата й в Украйна, ще се окажат напразни. Победоносната вероятност на Русия в Украйна е явна, колкото и далечна да наподобява на някого. И по тази причина европейците на вятъра ще мръзнат през идната зима: безумието в духа на „ Напук на Путин, ще мръзнем “ („ назло бабушке отморожу уши “) няма да помогне по никакъв метод на Украйна.

Източник:
https://tsargrad.tv/articles/potet-i-mjorznut-evropa-perestajot-mytsja-nazlo-putinu_578626
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР