Европа отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц.

...
Европа отбелязва 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концлагер Аушвиц.
Коментари Харесай

Европа отбелязва 75 г. от освобождаването на Аушвиц

Европа отбелязва 75-ата годишнина от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц. Там ще участват близо 30 държавни глави и монарси, както и оживели в лагера.

Днес са останали живи едвам към 200 оживели. Много от тях към този момент дойдоха за честванията в някогашния лагер, който през днешния ден е трансфорат в музей и е разгласен за част от международното историческо завещание на ЮНЕСКО.

Музеят Аушвиц е разпознал над 60% от пандизчиите в някогашния нацистки лагер

Заради политическото напрежение сред Варшава и Москва на церемониите не са поканени войни ветерани от Червената войска, която освобождава лагера. Русия ще бъде показана непретенциозно единствено от посланика си в Полша.

Украинският президент Володомир Зеленски нощес отдаде респект на оживели от Холокоста , като им съобщи в навечерието на 75-годишнината от освобождението на нацисткия концлагер " Аушвиц ", че те са образец за човечеството, съобщи Асошиейтед прес.

Зеленски посочи смисъла на опазването на филантропичните полезности и свободата от омразата, заплашваща цивилизацията, в къса тирада на вечеря в полския град Краков, проведена от Световния еврейски конгрес. На събитието участваха някогашни концлагеристи и техните фамилии.

" Вие сте мощни и необикновено смели. Затова сте образец, който ние би трябвало да следваме ", сподели украинският държавен глава. " Холокостът е именуван тъмния интервал в човешката история, а вие сте слънчевите лъчи, пробили мрака ", добави Зеленски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР