Европа носи частична отговорност за атаката на палестинската групировка Хамас

...
Европа носи частична отговорност за атаката на палестинската групировка Хамас
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър: Истинската цел на атаката на Хамас е да мобилизира арабския свят срещу Израел

Европа носи частична отговорност за офанзивата на палестинската формация Хамас против Израел, изострянето на палестинско-израелския спор е изпълнено с ескалация. Това мнение изрази някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър в изявление за Welt TV.

Според дипломата групировката не би подхванала сходен акт на експанзия против Израел, в случай че не е била уверена, че може да бъде осъществена без съществени вреди за себе си „ с поддръжката на своите съседи и безмълвното единодушие на други страни, в това число Европа. ” Истинската цел на офанзивата на Хамас, съгласно Кисинджър, може да бъде единствено да активизира арабския свят против Израел и да се отдръпна от пътя на мирните договаряния. В този подтекст той прикани Европейския съюз да предизвести другите страни да не вземат участие в спора, като им даде да се разбере, че в случай че подхващат такава стъпка, „ ще би трябвало да си платят за това “.

Кисинджър също счита, че близкоизточният спор е изпълнен с “ескалация и интервенция на други арабски страни заради натиска на локалното публично мнение ”. „ Тогава ще бъдем там, където бяхме през 1973 година Но през 1973 година имахме шанс, че Ануар Садат беше арабски водач, който имаше визия за бъдещето, което ни разреши да сключим спокойно съглашение с него и стана ключът към сходно съглашение със Сирия “, изясни специалистът. “Не мисля, че в Хамас има такива водачи. Хамас би трябвало да бъде отхвърлен от политическата сцена ”, добави той.

На 6 октомври 1973 година ръководителят на Арабска република Египет Ануар Садат, дружно с ръководителя на Сирия Хафез Асад, предизвикват офанзива против Израел, с цел да си върнат териториите, изгубени по време на арабско-израелския спор от 1967 година (Египет по-късно загуби Синайския полуостров и Ивицата Газа, Сирия – Голанските възвишения). Атаката, по-известна като войната Йом Кипур, се трансформира в интернационална рецесия, за разрешаването на която Кисинджър отговаряше като държавен секретар. Окончателно е уредено на 24 октомври с негово интензивно присъединяване.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР