Европа може би най-накрая ще реши финансовите проблеми на Гърция,

...
Европа може би най-накрая ще реши финансовите проблеми на Гърция,
Коментари Харесай

Голямата дългова драма на Европа наближава своя край

Европа може би най-сетне ще реши финансовите проблеми на Гърция, само че препирните и несъгласията евентуално ще вземат превес над критериите и изискванията.

Финансовите министри от еврозоната се срещат в София, с цел да обсъдят облекчение на периодите за погасяване на гръцките избавителни заеми. Докато Германия може да отстъпи от твърдата си линия, сред страните и Международния валутен фонд има съществени разлики за това какъв брой огромна независимост би трябвало да получи Атина и под какъв брой непоколебим контрол би трябвало да бъде сложена в бъдеще.

Всички кредитори би трябвало да реализират съглашение през юни, преди финансовата помощ за Гърция да изтече в края на лятото, а най-задлъжнялата страна в Европа още веднъж да разчита на пазара на облигации за свежи средства.

Разговорите в българската столица ще се концентрират върху така наречен механизъм за промяна на растежа, който в последна сметка ще свърже изплащането на дълга с икономическите резултати. Гърция може да заплаща повече в по-добри времена, и по-малко в по-лоши.

" Все още имаме да извървим последната част от пътя, само че настроенията са позитивни. Позициите през днешния ден са доста по-близо, в сравнение с бяха ", уточни португалският министър на финансите Марио Сентено, който ръководи срещите на върха.

 Гръцката стопанска система пораства по-слабо от предстоящото от кредиторите
Гръцката стопанска система пораства по-слабо от предстоящото от кредиторите

Почти 6 години откакто на Гърция бе обещанo в допълнение облекчение по някои от нейните неизплатени задължения за 320 милиарда евро, към момента не е ясно по какъв начин ще завърши финалът на една от най-големите финансови рецесии в историята на Европа.

Страната към момента усеща последствията, като стопанската система компенсира единствено дребна част от загубите си, а ограниченията за строги икономии не престават да са все по този начин мъчителни. Но поради изборите, които се чакат през идната година, държавното управление в Атина обезверено желае да избегне друга избавителна стратегия.

Основното противоречие по отношение на бъдещото развиване е дали механизмът за промяна на растежа би трябвало да се задейства автоматизирано или след утвърждение от страна на членовете на еврозоната. МВФ, Европейската комисия и страни като Франция считат, че би трябвало да бъде автоматизирано. Германия желае да бъде под изискване за обзор, с цел да се подсигурява, че Гърция няма да се отклони.

 Кредиторите желаят да сe уверят, че Гърция няма да се върне към несъразмерните обществени разноски
Кредиторите желаят да сe уверят, че Гърция няма да се върне към несъразмерните обществени разноски

Германското министерство на финансите наподобява доста по-благосклонно към Атина, в сравнение с през последните години. Министерството би се съгласило с концепцията за облекчение на дълга, стига Гърция да продължи строгия финансов надзор след края на актуалната избавителна стратегия.

Друг значим спорен въпрос е по какъв начин ще бъдат покрити гръцките заеми. Всяко бъдещо преструктуриране ще включва неплатени заеми, отпуснати като част от втория избавителен проект на страната от към този момент несъществуващия Европейски механизъм за финансова непоклатимост.

МВФ желае преструктурирането да се разшири и до двустранните заеми, които Атина получи от други страни от еврозоната в първия си избавителен пакет, както и до парите от Европейския стабилизационен механизъм - избавителния фонд на еврозоната.

Изключително значимо е преструктурирането на двустранните заеми да има отражение върху бюджета за страните от еврозоната, които изключват всичко, което даже незадълбочено наподобява на фискален трансфер към Атина.

След това идва и бюджета на самата Гърция. Страни като Германия желаят Гърция да поддържа контрактуван примитивен остатък (нетните разноски преди погашение на лихвите) в размер на 3.5% от брутния вътрешен артикул до 2022 година и към 2% по-късно, с цел да помогне за погашение на дълга.

МВФ се съмнява, че Гърция може да резервира остатък по-висок от 1,5% в средносрочен проект и затова се нуждае от облекчение на дълга, макар че през последните години страната надвиши бюджетните си цели.

 Представянето на гръцкия бюджет надвишава задачите на избавителната стратегия
Представянето на гръцкия бюджет надвишава задачите на избавителната стратегия

Други обсъждани ограничения включват погасяване на по-скъпите заеми от МВФ с по-евтини европейски заеми, а централните банки в еврозоната да трансферират облагата си от гръцки държавни облигации на Атина.

Преди да бъдат взети крайните решения Гърция би трябвало да реализира десетки стопански промени, обвързани с последния обзор на актуалната й стратегия, в това число продажба на държавни активи и промени в енергетиката. Според МВФ това ще бъде причина страната още веднъж да си стъпи на краката.

" Ако Гърция извърши програмата съгласно сделката и в случай че има приемливо съглашение за дълга, няма подозрение, че Гърция ще може да се върне на пазара ", съобщи шефът на европейския отдел на МВФ Поул Томсен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР