Европа, която защитава“ - това е мотото на започналото вчера

...
Европа, която защитава“ - това е мотото на започналото вчера
Коментари Харесай

Австрийското председателство си поставя за цел да бъде медиатор в Европейския съюз

„ Европа, която пази “ - това е мотото на почналото през вчерашния ден австрийско европредседателство. По думите на българския министър председател Бойко Борисов, който алегорично съобщи щафетата на австрийския канцлер Себастиан Курц, това мото може да се извърши със наличие единствено в случай че Австрия поддържа българското мото „ Обединението прави силата “. 
" Мотото на австрийското председателство в Съвета на Европейски Съюз е „ Европа, която пази ”. Ние разбираме това мото в няколко аспекта. На първо място в смисъла на миграционната политика - желаеме да спрем незаконната имиграция, само че също така желаеме да защитим достиженията си, благоденствието си, всичко това, което Европа е съградила. И третият аспект е тематика, която поемаме от България - да спечелим страните от Западните Балкани за Европейския съюз. " Това сподели в изявление за БНР представителят на австрийското председателство доктор Петер Лаунски.​ Австрия си слага доста амбициозната цел на процедура да реформира съюза изоснови, като ограничи регулациите, гласувани в Брюксел, и форсира интеграцията на страните-членки във „ значимите тематики ", като по този начин Европа ще стане по-близка на жителите си. 
" Надстройката на нашето мото „ Европа, която пази ” е точно това. Бих описал субсидиарността като делене на работата и отговорностите сред европейските институции и страните-членки. Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху огромните тематики - сигурност, миграция, външна политика, защита. В същото време националните страни, районите, а за какво не и общините, би следвало да взимат решенията в области, в които са по-добре готови, по-компетентни, тъй като са по-близо до хората и могат по-бързо да реагират на желанията и упованията на жителите ", аргументира се Петер Лаунски.
Австрия желае да бъде посредник в Европейския съюз 
Когато става дума за промени в Европа по какъв начин гледа Австрия на предложенията на френския президент Еманюел Макрон и основаването на обособен бюджет за страните от еврозоната няма ли да бъде следващата разграничителна линия в Европейски Съюз? " Австрия желае да помогне, Европейски Съюз да превъзмогне напрежението, което се сътвори през последните години сред източните и западните страни, сред северните и южните страни. Искаме да бъдем посредник в Европейски Съюз. За нас е извънредно значимо да не допуснем който и да е в Европейски Съюз да се усеща като жител втора класа. Така че в идващите шест месеца ще създадем всичко допустимо да не допуснем такова нещо. Това можем да реализираме единствено дружно, обединени ", уточни Лаунски. 
През идващия финансов интервал Европейски Съюз би трябвало да успее покрие неналичията от английската вноска

Визирайки договарянията за многогодишната финансова рамка той означи, че дебатите по идващия бюджет ще бъдат показателни за това кой по какъв начин се отнася към предложенията на Еманюел Макрон: 
" Така че Австрия като ръководител на Съвета на Европейски Съюз първо ще изчака началото на договарянията. Ние считаме, че макар напускането на Англия и отпадането на нейната вноска в общия бюджет, през идващия седемгодишен интервал той ще бъде по-голям от предходния. Причината е положителната обстановка, която докара до сериозен стопански растеж в страните-членки. Очакванията ни са за 10 милиарда евро повече на годишна база. Смятаме, че би трябвало да успеем покрием неналичията от английската вноска. Това мнение се споделя от редица страни, които са чисти платци, само че към момента не единомислещо мнение в Европейски Съюз. "  
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР