Европа инвестира 240 млрд. евро в електропреносната мрежа, с планове

...
Европа инвестира 240 млрд. евро в електропреносната мрежа, с планове
Коментари Харесай

Европа планира нов балкански енергиен маршрут за 240 млрд. евро

Европа влага 240 милиарда евро в електропреносната мрежа, с проекти за създаване на нова мрежа до Сърбия и Босна и Херцеговина, а активите на Хърватия са междусистемните връзки Ернестиново-Сомбор и Лика-Банялука, написа „ Ютарни лист”.

В продължение на подготовката за цялостното отменяне на енергийната взаимозависимост от съветския газ Европейският съюз възнамерява да усили потенциала на електропреносната си мрежа до 2040 година посредством 141 вложения на обща планирана стойност от 240 милиарда евро, благодарение на страни които сега не членуват в него.

Според проекта на Европейската асоциация на операторите на преносни мрежи (ENTSO-E) потенциалът на далекопроводи, кабели и друго съоръжение за транспорт на електрическа енергия на Стария континент ще се усили със 142 гигавата електрическа енергия, с 43 000 нови километра мрежата, с 1,6 милиона нови работни места.

Идеята на европейските електропреносни оператори, чийто проект TYNDP 2022, беше подложен на публично разискване в понеделник, е бързо да свържат възходящите източници на електрическа енергия от слънчева и вятърна сила към мрежата и по този метод да заменят газа както при производството на електричество, само че и като източник на отопление.

Това значи, че посредством подсилване на мрежата TYNDP също е част от огромния европейски зелен проект за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид с 14 метрични тона годишно до 2030 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР