Европа има нужда от свежи капитали и нови инвестиции, но

...
Европа има нужда от свежи капитали и нови инвестиции, но
Коментари Харесай

Златните визи отварят вратите на Европа за престъпници и корупция

Европа има потребност от свежи капитали и нови вложения, само че може да заплати висока цена за привличането им.

Т.нар. " златни визи ", предлагани от доста страни от Европейския съюз, дават опция за навлизането на престъпни и корумпирани детайли, предоставяйки разрешителни за престояване на жители от страни отвън Европейски Съюз, които могат да платят задоволително.

Макар и доходоносна, практиката за продажба на разрешителни за престояване и даже паспорти, е покана за престъпни детайли, предизвестяват в отчет неправителствените организации Transparency International и Global Witness.

 Китайците всеобщо изкупуват евтини парцели в Гърция
Гърция е магнит за китайците с евтините си парцели и преференциални " златни визи "

Азиатците драговолно дават по 250 000 евро, с цел да имат дом в Атина и да пътуват в Европа

Проучването им е ориентирано към практиката на 14 страни от Европейски Съюз да дават визи или даже паспорти на тези, които могат да си ги разрешат.

Надлежната инспекция за престъпно минало постоянно е незадоволителна, а разрешителните дават опция на получателите им да живеят свободно на всички места в блока.

" По своята същина схемите за златни визи са привлекателна вероятност за нарушителите и корумпираните ", се споделя в отчета на двете организации, представен от немския Handelsblatt.

 На лов за
На лов за " златни визи ", китайците всеобщо изкупуват парцели в Португалия

Те са получили над 60% от всички разрешителни за жителство, дадени на чужденци

Гърция е евтина, Австрия доста скъпа

" Ако имате доста пари, които сте получили посредством съмнителни средства, обезпечаването на ново място, което да наречете дом, надалеч от мястото, от което сте откраднали, не е просто привлекателно, а рационално ", показва Наоми Хърст от Global Witness.

" Схемите за златни визи оферират несъмнено леговище от управляващите, които биха желали да конфискуват откраднатите ви активи и свободата да пътувате, без да предизвиквате съмнение ", прибавя тя.

Гърция е измежду най-евтините, продавайки златните си визи единствено за 250 000 евро, до момента в който Австрия е подготвена да продаде паспорт за 10 млн. евро. Кипър, Малта и България са останалите 3 страни, които продават паспорти. Германия не предлага нито визи, нито паспорти за пари.

 Как Гърция става
Как Гърция става " врата " към Европа за съветските и китайските вложители?

Те чакат и бързи облаги

Това е преуспяващ бизнес. През последното десетилетие страните от Европейски Съюз са продали към 6000 паспорта и 100 000 позволения за престояване, получавайки в подмяна 25 милиарда евро в директни вложения.

Испания, Унгария, Латвия, Португалия и Англия водят пакета, като всяка от тях е продала повече от 10 000 визи. Гърция, Кипър и Малта са тъкмо след тях. (По-късно Унгария приключи своята програмата си).

" Новите европейци " - най-много от Китай и Русия

Въздействието върху дребна страна е явно в тази ситуация с Кипър. От 2013 година островната република, известна с възходящото въздействие на съветската мафия, е получила 4.8 милиарда евро от продажба на паспорти и визи. За съпоставяне, през предходната година един от главните й източници на доходи - туризмът - донесе 2.6 милиарда евро.

 Европа се разсъни за рисковете от китайските вложения
Европа се разсъни за рисковете от китайските вложения

Лидерите на Стария континент се притесняват от задачите на Поднебесната империя

Той се трансформира в обособен бизнес бранш, като стотици адвокатски адвокатски фирми, нотариуси и консултанти оказват помощ в процеса.

Не всички страни разкриват националността на получателите на разрешителните. От осемте, които го вършат, 6 оповестяват за най-вече претенденти от Китай, до момента в който руснаците водят в другите две.

В Гърция турските жители са на трето място зад китайските и руснаците. Португалия е нещо като особеност, тъй като бразилците са на второ място, зад китайците, заради общия език.

 Китайската договорка за €9 милиарда слага под тестване Португалия и Европа
Китайската договорка за €9 милиарда слага под тестване Португалия и Европа

Лисабон са удовлетворени, само че Брюксел не. Какво ще създадат акционерите?

Двете неправителствени организации са изключително сериозни към Кипър и Португалия, за това, че не подхващат нужните задълбочени инспекции за престъпно минало на претендентите. Малтийските чиновници правят по-внимателни изследвания, само че са прекомерно толерантни и одобряват прекалено много неща, настояват специалистите.

Те приканват Европейски Съюз да хармонизира разпоредбите за такива практики. Кандидатите и техният източник на средства изискват деликатно изследване. Държавите членки би трябвало да обменят информация за претендентите, които са отхвърлени.

Трябва да има наказания против страните-членки, които не съблюдават тези правила, приканват двете организации.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР