Европа и САЩ са готови да прехвърлят танкове и бронирана

...
Европа и САЩ са готови да прехвърлят танкове и бронирана
Коментари Харесай

Как да попречим на Киев да вдигне нова армия в западната част на Украйна

Европа и Съединени американски щати са подготвени да трансферират танкове и бронирана техника в Киев. Това е в допълнение към портативните противотанкови и зенитни системи и ръчните оръжия. С помощта на тези оръжия и запаси на въоръжените сили на Украйна, Киев може да се опита да сътвори мощна формация в западната част на страната. Как може Русия да предотврати това?

„ Ние предизвестяваме, че оръжейните транспорти на САЩ-НАТО, които се движат през украинска територия, се смятат от нас като законни военни цели “, сподели съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Почти по едно и също време се появиха нови доказателства, че упоменатите превози от Запад ще продължат към Украйна.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на украинския сътрудник Владимир Зеленски, че Вашингтон ще даде на Киев още 800 милиона $ военна помощ, в това число хеликоптери, бронетранспортьори и артилерия. Както източник на „ Ройтерс “ изясни по-рано, доставките на оръжие за Киев занапред нататък ще се финансират в границите на президентските пълномощия - Байдън може да ги позволи без утвърждение от Конгреса.

Източници на „ Вашингтон Пост “ от своя страна прецизираха, че новият пакет от военна помощ от Съединените щати планува и даването на Украйна с американски военни високопроходими коли „ Хъмви “ и хеликоптери Ми-17 (експортна версия на руския транспортен хеликоптер Ми-8МТВ-1, създаден в края на 80-те години). Говорителят на Пентагона Джон Кърби сподели, че редица страни от НАТО имат намерение да разгласят доставката на танкове за Украйна.

Освен това Съединени американски щати са подготвени да обмислят опцията да доставят на Украйна оръжия с по-голям обхват от тези, които Западът доставя в този момент, сподели още първият заместник-ръководител на Пентагона Катлийн Хикс. „ Ще продължим да преглеждаме типовете оръжия, които украинците желаят, с цел да им дадем малко по-голям обсег “, сподели Хикс. Така първият заместник-началник на военното ведомство на Съединени американски щати отговори на въпроса дали Вашингтон е подготвен да изследва разновидността за доставка на оръжия за Украйна, която може да удари и военни летища на съветска територия.

На уеб страницата на Пентагона се появи отчет, че украинските въоръжени сили към този момент са получили забележителен брой американски дронове „ Суичблейд “. „ Тези БПЛА могат да носят експлозиви и да имат камери, видео и датчици на борда “, се споделя в изказване на Министерството на защитата на Съединени американски щати. „ Суичблейд “ изисква единствено към ден или два образование, с цел да работи, споделиха чиновници на Пентагона. Американски боен чиновник сподели, че „ множеството от американските оръжия на стойност 800 милиона $ към този момент са доставени на украинците “, до момента в който „ Пентагонът също работи върху отпущането на още 100 милиона $ за ракети „ Джавелин “.

Малко по-рано различен почитан чиновник на Пентагона сподели: Съединени американски щати дружно със своите съдружници, сътвориха комплициран и ефикасен механизъм за доставки и го употребяват от „ доста седмици “. Западните оръжия се доставят на Украйна с 8-10 полета дневно и с съвсем непрекъснат поток от конвои.

Американските оръжия, които се доставят със самолети до Полша, има огромна възможност в бъдеще да бъдат превозени до Украйна, в това число под прикритието на " цивилни " товари - във вагони или камиони.

Полша е " неповторим кулоар за сухопътна доставка на оръжие в Украйна ", изясни пред военният специалист и член-кореспондент на Академията на военните науки Александър Бартош. На територията на Унгария да вземем за пример теренът затруднява построяването на сходни трасета по планински пътища. „ Основните доставки на оръжие за Украйна през Полша се правят по сухопътни или железопътни направления “, споделя специалистът.

Европейските съдружници на американците също не престават интензивно да изпомпват оръжия в Украйна. Преди дни Европейската комисия утвърди още един пакет от военна помощ на въоръжените сили на Украйна за 500 милиона евро. Както и преди, става дума за ПТУР и ПЗРК, стрелково оръжие, муниции и несмъртоносни товари - от бронежилетки до радари и устройства за нощно виждане. Но в този момент бронирани машини се изпращат и от Европа, с цел да оказват помощ на Киев - и като предписание експортират версии на руско съоръжение или негови модификации. Гореспоменатият чиновник на Пентагона изясни: „ Някои танкове бяха доставени на Украйна от редица страни. Това са танкове, с които знаят по какъв начин да боравят. Предимно Т-72. "

Така Чехия трансферира на Украйна пет танка Т-72М и бойни машини на пехотата БВП-2 (чехословашка трансформация на БМП-1). В обществените мрежи се появиха известия за „ изгубването “ от базите край полския град Люблин на доста по-голяма партида Т-72М – към 100 единици. Освен това при започване на седмицата огромна партида бойни машини на пехотата БВП-1 (това е полската версия на руската БМП-1) беше видяна на полската автомагистрала, водеща към украинската граница. Нека прибавим, че преди този момент Словакия достави на Украйна зенитно-ракетни системи С-300ПМУ от личните си арсенали. Експерти спекулират, че зенитно-ракетните системи от времето на социалистическия лагер към този момент са били унищожени в понеделник от залп на „ Калибър “. Във всеки случай в известието на Министерството на защитата се приказва за ликвидирането на дивизиона С-300 в Днепропетровска област, „ предадена на режима Киев от една от европейските страни “.

Наследството на Варшавския контракт обаче не е лимитирано. В понеделник стана известно, че немският защитителен тръст „ Райнметал “ даде зелена светлина за доставката на оборудването си на въоръжените сили на Украйна – към 50 танка „ Леопард-1 “. Освен това първата партида може да се появи в Украйна след шест седмици. Както изяснява военният наблюдаващ Андрей Коц, „ Леопардите “ са много остарели, тези танкове са пуснати на въоръжение в края на 60-те години. Вярно е, че в немското политическо управление явно има различия по отношение на доставката на огромни партиди бронирана техника. Ако предишния петък немският канцлер Олаф Шолц сподели, че Германия отсрочва окончателното решение за доставката на танкове за Украйна, на идващия ден федералният министър на защитата Кристина Ламбрехт съобщи, че Германия по принцип е достигнала лимита на доставките на оръжие за Киев. Германският военно-промишлен комплекс обаче очевидно се интересува Берлин да продава остарели оръжия на изток, а в подмяна да придобие по-съвременни модели.

Неевропейските съдружници на Съединени американски щати, в частност Австралия, са подготвени да изпратят повече или по-малко съвременна военна техника в Украйна. Правителството на тази страна утвърди доставката на две дузини бронирани транспортни средства „ Бушмастър “ на обща стойност 37 милиона $.

„ Западът изпраща много оръжия в Украйна, доставките са на систематична основа, възнамерява се да ги усили “, сподели Бартош. Освен това самата на такава военна помощ „ придава повече храброст на киевските водачи “. В същото време това е инструмент за информационно-пропаганден напън върху Русия, означи специалистът. „ Затова Западът може да преувеличава размера и темпа на доставките, както и качеството на доставените оръжия “, акцентира Бартош.

В реалност, преди всичко, се доставят остарели видове танкове, „ за които Украйна е обучила танкисти “, счита Бартош. „ Въпреки че доставката на относително съвременни машини не е изключена. Но тогава ще е належащо да се преквалифицират танкистите за ръководство на тези танкове “, сподели членът на Академията на военните науки.

Има въпроси по отношение на техническото положение на машините и опциите за тяхното потребление. Много зависи от изискванията на предпазване. Машините постоянно са навън и могат да бъдат стартирани единствено след вярна поддръжка. „ Сигурно през последните месеци е осъществена някаква поддръжка на тези танкове. Бяха заменени смазочните материали, може би са инсталирани нови батерии, ново съоръжение: да вземем за пример устройства за нощно виждане. Но не може да се каже, че танковете се доставят в 100% бойна подготвеност. Ще е належащо да се приведат в положение на място”, счита Бартош.

Военният специалист Владислав Шуригин е склонен, че техническото положение на танковете зависи от качеството на запаса. „ Ако танковете се изваждат от база за предпазване, където са чакали с години, тогава те несъмнено не са осъвременени. Ако западните сътрудници на Киев трансферират бронирана техника от личните си въоръжени сили, това може да са осъвременени машини. Но модернизацията, явно, визира информационните системи, не са осъществени други дълбоки актуализации. Това може да е руски танк от една от първите модификации, само че с усъвършенствани информационни и контролни характерности “, изясни Шуригин.

Трябва да вземем поради и човешкия фактор: без значение от количеството и качеството на оборудването, хората се бият на него. „ От една страна, за няколко седмици е невероятно да се получи боеспособна моторизирана бригада от новобранци или мобилизирани резервисти “, която да бъде изпратена в зоната на бойните дейности, изясни източникът.

Но, въпреки това, не може да се пренебрегне фактът, че въоръжените сили на Украйна имат подготвен личен състав за работа с изпратените оръжия. И до момента киевското управление има опция да трансферира свежи боеспособни елементи на театъра на военните дейности - да вземем за пример от западните региони на Украйна, означи Шуригин. Според специалистите в Западна Украйна има към 45 000 бойци от ВСУ и Националната армия.

Нека прибавим, че на 22 февруари Владимир Зеленски подписа декрет за набора на резервисти, съгласно който на готовност подлежат мъже на възраст от 18 до 60 години, „ основно хора, минали през фронта “. Съобщава се, че по този метод 36 000 души ще бъдат призвани на военна работа (редници, сержанти и офицери) с оптимален период от една година.

На 15 март управлението на въоръжените сили на Украйна разгласи: в ход е мобилизацията на военнослужещите, които не са измежду резервистите от първи стадий. Украинците, които към този момент са служили, могат да отидат непосредствено във военните елементи. Тези, които не са служили, само че подлежат на готовност, първо ще бъдат изпратени в подготвителни лагери, сподели Роман Горбач, шеф на кадровия отдел на щаба на сухопътните войски на ВСУ. В началото на април украинските медии оповестиха за третата вълна на готовност, която би трябвало да засегне приключилите военни катедри.

Шуригин не изключи, че в случай че съветската специфична военна интервенция " продължи още няколко месеца ", тогава режимът в Киев може да се опита да сътвори ударни сили в Западна Украйна. „ Ако нещата вървят зле за въоръжените сили на Украйна на изток, тогава няма да има време за основаване на пестник. Ще би трябвало да изтегли тези елементи незабавно щом са подготвени, да изпрати подкрепления в източните региони “, счита специалистът.

„ Ако през идващия месец на изток спечелим огромна победа и победим цялата тази формация, тогава всичко, което ще бъде основано в Западна Украйна, ще бъде унищожено по пътя “, акцентира Шуригин.

„ В същото време би трябвало да разберете, че ние в действителност сме във война с НАТО и Съединени американски щати. Освен в случай че западните войски не вземат участие директно в това “, означи събеседникът. „ Но образуването на мощни формирования на въоръжените сили на Украйна, подсилени от бронирана техника, артилерия и противотанкови оръжия, доставени от Запад, е вероятност, която не можем да подминем. Трябва да сме подготвени да се надигнем против тази техника на бойното поле след две до три седмици “, добави той.

Но, уточни Шуригин, би било по-разумно да се подхващат превантивни дейности – „ за разкриване и заличаване на оръжията, доставени от Запада “. За нашите военни няма да е мъчно да проследят придвижването на огромни обекти, които „ ще бъдат сложни за внасяне, камо ли за разрастване “ - затова множеството от доставките ще бъдат унищожени от съветските високопрецизни ракети още преди ВСУ да стартира да ги експлоатира, означи по-рано заместник-председателят на Руската академия на ракетните войски и артилерийските науки Константин Сивков.

Според Сивков, с цел да може украинската страна да прави промени в хода на военната интервенция, тя би трябвало да обезпечи превъзходство във въздуха. За да направи това, е належащо да имате минимум 300 единици бойни самолети, най-вече изтребители. Но за такива доставки за потребностите на украинските Военновъздушни сили явно не става дума. „ Същата е обстановката и с артилерийските уреди – няколкостотин от тях също са нужни за превръщане на обстановката по фронтовете. Не имам вяра в действителността на толкоз огромна доставка “, уточни Сивков. „ Ако приказваме за доставка на системи за противовъздушна защита, тогава такива обемисти уреди ще станат първата цел за въоръжените сили на РФ, посочи той.

Що се отнася до сухопътните оръжия, нашите войски могат да блокират доставката на техника на ВСУ на фронтовете, в това число с артилерийски огън, както направиха опълченците в Иловайския казан през 2015 година, уточни военният специалист Александър Перенджиев.

Руските военни могат да поразяват цели, като колони от военни камиони, само че " граждански " камион, претрупан с оръжие, може да премине през границата. Така оръжията - в това число благодарение на идеологически стимулирани доброволци - проникват в зоните на дейни военни дейности. Според специалистите противодействието на сходни спорадични доставки е предизвикателство за сателитното и наземното разузнаване.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР