Европа и части от Китай преживяха екстремните температури това лято,

...
Европа и части от Китай преживяха екстремните температури това лято,
Коментари Харесай

2022-ра: Най-сухата в историята на света?

Европа и елементи от Китай претърпяха рисковите температури това лято, сухите условия в Африка излагат милиони хора на риск от гладна гибел, а американският Запад продължава да следи непрекъсната липса на превалявания, написа профилираният уебсайт ESGnews.bg.

Учените споделят, че по-топлите и по-сухи сезони евентуално ще се трансфорат в норма, само че последните няколко месеца ли са били най-сухите в историята?
Колко суха е земята?
Една мярка за суша, употребена от учените, се основава на равнището на влага в почвата, измерено посредством сателитни изображения. BBC e сравнила сухите условия през последните три месеца със междинните условия от началото на този век, с цел да построи картина на това какъв брой рискови са били последните метеорологични модели.

Тези данни се основават както на почвените условия, по този начин и на температурните данни, с цел да се сътвори това, което е известно като карта на аномалиите на почвената влага.



Можем да забележим, че по-голямата част от Европа е претърпяла доста по-сухо време това лято от междинното за интервала 2001 до 2016 година

На други места в западната част на Китай е доста изсъхнало, като доста региони изпитват рискова суша. Части от Субсахарска Африка и Съединени американски щати също изпитват сериозно сухи условия.
Сушата в Европа е „ най-лошата от 500 години “
В Европа сушата това лято може би е най-лошата, преживявана на континента от 500 години, съгласно екологичната стратегия на Европейски Съюз Коперник.

В пика на сухия интервал в края на август съвсем половин Европа страдаше от „ недостиг на влага в почвата “.

Учените споделят, че изменението на климата значи, че Европа ще продължи да се сблъсква с по-чести и продължителни суши, а сухите условия тази година са засегнали селското стопанство, превоза и производството на сила.

Рейн, съществена река и товарен маршрут, спадна до сериозно ниски равнища това лято, причинявайки разстройства в корабоплаването и енергетиката.



Периодът сред юни и август беше най-горещият в историята, а отчет на Европейски Съюз през август предвижда най-малко още три месеца на „ по-топли и по-сухи “ дни.

Европа е преживявала суши в предишното, само че през последните години се следят все по-горещи лета с доста високи температурни върхове.

Имаме поредни суши през последните пет години и тази година е най-лошата суша в цяла Европа от стотици години “, споделя доктор Фред Хатерман от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата.

„ Не става въпрос просто за по-малко дъжд, станало е доста по-топло, тъй че общата мокрота на почвата е намаляла. “
Суши и наводнения в Китай
Това лято Китай претърпя нескончаем интервал на високи температури, който продължи повече от два месеца – най-дългият от началото на записите през 60-те години, съгласно Китайската метеорологична администрация.



Екстремните горещини и сериозната липса на превалявания пресушиха най-голямата река в Китай, Яндзъ. През август е имало 60% по-малко превалявания в дренажната зона на реката от естественото, съгласно публични китайски данни.

Въпреки че огромни региони в Южен Китай се борят със сушата, проливните дъждове в северните региони доведоха до наводнения. Река Ляо в северен Китай записва второто си най-високо равнище на водата от 1961 година

И в народен мащаб преваляванията непрекъснато се усилват от 2012 година насам, се споделя в годишното изследване на изменението на климата в Китай.

През юли китайското държавно управление издаде осем предизвестия за суша и повече от 13 000 предизвестия за мощни дъждове. През 2019 година имаше повече от 28 предизвестия за суша и 10 000 предизвестия за мощен дъжд за същия интервал.

Екстремните влажни и сухите условия е характерност на изменението на климата по целия свят.

Екстремно време: Как е обвързвано с изменението на климата

Когато зоните със засушаване се разрастват – като в Сибир и западната част на Съединени американски щати – тази вода пада другаде, на по-малка повърхност, влошавайки наводненията “, споделя Питър Глейк, експерт по водите от Националната академия на науките на Съединени американски щати.
Предупреждения за апетит в Африка
Условията на засушаване в Източна Етиопия, Северна Кения и Сомалия накараха Организация на обединените нации да предизвести, че към 22 милиона души може да са изложени на риск от гладна гибел.

Сега сме в третата година на доста ниски превалявания, съчетани с високи температури в тази част на континента “, съгласно Oxfam.

В Сомалия преваляванията през сезона от март до май са били най-ниските за последните шест десетилетия. И огромни елементи от Демократична република Конго и Уганда също са имали доста сухи условия в съпоставяне със междинните.



Но измерванията на влажността на почвата демонстрират по какъв начин в някои страни, като Южен Судан, Мавритания и Сенегал, е имало съществени наводнения.

Много елементи от Южна Африка също са имали доста по-високи от естествените равнища на превалявания.

Доклад на Световната банка от 2021 година отбелязва, че като цяло „ по отношение на 1970 – 1979 година броят на сушите и наводненията е бил съвсем три пъти и надлежно десетократно повече до 2010 – 2019 година “.
Суша в Съединени американски щати
Условията на засушаване в западната част на Съединени американски щати се трансфораха в норма, като районът претърпя години на по-сухо и горещо време.

В отчет, оповестен през февруари, учените споделиха, че през последните две десетилетия са следени най-екстремните условия на суша от 1200 години в Западна Америка.

А това лято горещото и изсъхнало време докара до горски пожари в няколко щата и намаляване на равнищата на предпазване на вода.



Езерото Пауъл, вторият по величина контейнер в Съединени американски щати, който обгръща Аризона и Юта, е на най-ниското си равнище, откогато е напълнено през 60-те години, съгласно НАСА.

Климатичните модели предвиждат, че районът ще продължи да има доста по-малко превалявания от междинното през идващите десетилетия.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР