Еврокомисията да свиква среща заради наличието на забранената съставка фипронил

...
Еврокомисията да свиква среща заради наличието на забранената съставка фипронил
Коментари Харесай

В Брюксел искат спешна среща заради отровните яйца

Еврокомисията да привиква среща поради съществуването на неразрешената съставна част фипронил в яйцата, предлага еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис. "Предложих да се организира среща на високо ниво, когато получим всички обстоятелства, да се съберат съответните министри, а също представители на организации, виновни за продоволствената сигурност в страните от Европейски Съюз ", съобщи Андрюкайтис, съобщи БГНЕС.

Еврокомисарят посочи, че е обсъждал концепцията с министри от Германия, Белгия и Холандия и счита да организира срещата до края на септември. "Трябва в детайли да си изясним какво е станало. Важно е обстановката да бъде оценена всеобхватно. Необходимо е нашите специалисти да дефинират по какъв начин и от кое място са се появили проблемите, с цел да седнем и обсъдим вероятните решения ".

Фипрониловият скандал пламна при започване на месеца и засегна Белгия, Холандия, Германия, Англия, Люксембург, Франция, Швейцария, Румъния, Швеция. Яйцата са били създадени в холандски ферми, употребявали нелегално фипронил за битка с насекомите-паразити. Скандалът докара до изземването на милиони яйца от щандовете на магазините. Разследването по случая се прави от белгийската и холандската прокуратури.

Фипронил е вещество, употребявано в битката против бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация (СЗО) той може да провокира в човешкия организъм провали на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. Веществото може да се употребява при котките и кучетата, само че и при животните, употребявани като храна за индивида.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР