Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария

...
Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел и министрите на спорта на ЕС предлагат мерки за намаляване ефекта на кризата върху спорта

Еврокомисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел организира през днешния ден видеоконференция с министрите на спорта на държавите-членки на Европейски Съюз, отдадена на отражението на ковид върху спортния бранш. Обсъдени бяха значими въпроси като обмена на информация по отношение на подхванати ограничения, както и вероятни спомагателни дейности за понижаване на отрицателния резултат върху спортния бранш.

" Коронавирусът се отрази мощно на нашите общества, стопански системи, на метода ни на живот. В тази рецесия, спортът не остана непокътнат. Красотата на спорта е да бъдем дружно, да съпреживяваме дружно - точно по тази причина спортната сфера е един от секторите, върху които отражението на рецесията е най-сериозно. Бяха анулирани и отсрочени значими събития, като летните Олимпийски игри в Токио, европейското състезание по футбол, обиколката на Франция и други. Много спортни асоциации и клубове не могат да правят активност и са изправени пред съществени финансови усложнения. Те се нуждаят от нашата поддръжка, от смели и координирани действия. През последните години Европейската комисия и държавите-членки сполучливо развиха европейското измерение на спорта. Днес, на база на тези достижения, е време да подпомогнем спортния бранш с всички вероятни средства - както за справяне с рецесията, по този начин и за оптимално бързо възобновяване по-късно ", съобщи комисар Мария Габриел.

Тя осведоми по отношение на главните ограничения на Европейската комисия, които могат да се употребяват в поддръжка на спортния бранш. На първо място, Инвестиционната самодейност в отговор на ковид (CRII) може да бъде ориентирана към подкрепяне на най-засегнатите браншове. На второ, внимание заслужава новият инструмент за взаимност, ориентиран към краткотрайна поддръжка за намаляване на последствията от безработицата (SURE), който би могъл да поддържа заетите в спортния бранш. На трето, Европейската комисия одобри гъвкави правила за държавна помощ, посредством които може да се поддържа и спортния бранш.

Комисар Мария Габриел и министрите на спорта се сплотиха и към спомагателни характерни ограничения в поддръжка на спортния бранш. Те включват преди всичко потребление на опциите на стратегия Еразъм+ в поддръжка на всеобщия спорт. В допълнение, пренасочване на фокуса на събития, като например Европейската седмица на спорта, в поддръжка на бранша. Също по този начин ще бъде извършено проучване за оценка на последствията от рецесията върху спорта, както и регистрирано въздействието на понижената обща физическа интензивност заради наложените ограничавания. В рамките на идващия европейски Работен проект за спорта ще бъдат препоръчани бъдещи ограничения за възобновена на бранша.

Еврокомисар Мария Габриел прикани министрите да споделят положителни образци и практики, с цел да могат спортистите и хората работещи в бранша да се срещнат и употребяват тази информация. С помощта на Европейската комисия ще бъде основана онлайн платформа, която ще улесни обмяната и достъпа до тези практики.

" Спортът ни учи да бъдем мощни, дисциплинирани, да не се отхвърляме, само че също по този начин ни демонстрира и значимостта от солидарността, от работата в екип. Координирани ограничения на европейско равнище са верният път да подпомогнем спортния бранш, само че следва още доста работа в тази тенденция ", разяснява комисар Мария Габриел.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР