Еврокомисарят Йоханес Хан Европейската комисия най-вероятно ще препоръча стартиране на

...
Еврокомисарят Йоханес Хан Европейската комисия най-вероятно ще препоръча стартиране на
Коментари Харесай

ЕК ще препоръча старт на преговорите с Македония и Албания


Еврокомисарят Йоханес Хан

Европейската комисия най-вероятно ще предложи пускане на договаряния за присъединение към Европейския съюз на Република Македония и Албания в утрешния си отчет за разширението, оповестява радио " Свободна Европа “. То се базира на предварителна информация от проектодоклада.

За пръв път Европейска комисия предложи отваряне на договарянията с Македония още през октомври 2009 година, само че през 2015 година рекомендацията стана условна и зависеше от спазването на съглашението от Пържино сред тогавашното държавно управление и опозицията. Очакванията са на следващия ден Европейска комисия да насочи още веднъж безусловна рекомендация. Албания, която има статут на претендент за Европейски Съюз от 2014 година, пък до момента не е получавала сходна поддръжка.

В отчета на Европейска комисия се отбелязва огромният прогрес на Македония през миналата година и се установи, че политическата рецесия от 2017 година в огромна степен е преодоляна. Брюксел регистрира „ позитивната смяна в политическото мислене и в обществото, огромна част от което не виждаше промени в последните години”. В документа въпреки всичко се отбелязва, че „ реформаторската политика ще би трябвало да продължи напред с ясно наличие “. Реформите са „ един дълъг развой, който ще отнеме години “, а вредата от последните политически рецесии „ не може да бъде поправена за една нощ “.

Именно рекомендациите от пакета за разширението, който на следващия ден се чака да бъде показан в Страсбург, ще бъдат в основата на диалозите в София по време на Срещата на върха за Западните Балкани на 17 май. Въз основа на предложенията на комисията и на диалозите в София се чака решение на Европейския съвет към края на юни, т.е. в края на българското европредседателство.

Постигането на начална дата за договаряния най-малко на Република Македония е една от огромните упоритости на държавното управление на Бойко Борисов, до момента в който България ръководи Съвета на Европейски Съюз. Придвижването на Западните Балкани по пътя на еврочленството е и приоритет №1 на българското председателство.

Още в края на февруари еврокомисарят по политиката за съседство и разширението Йоханес Хан съобщи, че доста скоро, най-вероятно до края на лятото, Европейска комисия ще предложи на страните членки да отворят договарянията за присъединение на Македония и Албания. Към момента измежду страните от Западните Балкани договаряния водят Сърбия и Черна гора.

Македония е претендент за еврочленство от 2005 година, само че е блокирана поради разногласието за името с Гърция. В последните месеци обаче има огромен прогрес по решаването на разногласието, което се чака да отпуши и пътя на Скопие към участие в НАТО. Освен това Македония склони да подпише и ратифицира и дълго чакания контракт за добросъседство с България.

В документа, който се чака да бъде показан на следващия ден, съгласно „ Свободна Европа “ ще бъде подчертана нуждата от продължение на промените в Македония.

По отношение на Албания Брюксел още веднъж натъртва на потребността от цялостна правосъдна промяна.

Засега най-напреднала по пътя към еврочленството измежду 6-те страни от Западните Балкани е Черна гора. Тя води договаряния от 2012 година и до момента е отворила 30 от общо 33 преговорни глави. Три от главите даже към този момент за затворени.

Събрия има 12 отворени глави. Освен нужна промяна в областта на върховенството на закона, от Белград се изисква нормализация на връзките с Косово.

Многократно ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е споменавал 2025 година като дата, към която най-подготвените от балканските страни би трябвало да се причислят към Европейски Съюз, само че напоследък прецизира, че това ще стане единствено, в случай че те изпълнят изискванията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР