Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност Мейрийд Макгинес предупреди Лондонското

...
Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност Мейрийд Макгинес предупреди Лондонското
Коментари Харесай

Еврокомисар: Лондонското сити да не очаква финансова сделка с ЕС в скоро време

Еврокомисарят по въпросите на финансовата непоклатимост Мейрийд Макгинес предизвести Лондонското сити, че финансовата договорка сред него и Европейски Съюз е надалеч, съобщи Блумбърг.

В изявление за Блумбърг ТВ Макгинес съобщи, че Европейски Съюз няма закрепен график за взимане на решение по въпросите за финансовите услуги и акцентира, че Брекзит неизбежно ще затрудни достъпа на финансовия център на Лондон до блока.

„ Промяната идва. Няма по какъв начин да се пресъздаде единния пазар при финансовите услуги, когато те взеха решение да изоставен единния пазар “, разяснява тя.

Тъй като финансовата промишленост остана в огромна степен настрана от договарянията за комерсиалното съглашение сред Лондон и Брюксел, което влезе в действие на 31 декември при излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, компаниите в бранша са принудени да се приспособят бързо към новите условия на търговия. Лондон изгуби повече от 6 милиарда евро от дневната ситърговия с акции, които се пренасочиха към европейски тържища на 4 януари - първия работен ден след преходния интервал по Брекзит.

Търговците на деривати се насочват от ден на ден покупко-продажби към Ню Йорк. JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs и други финансови институции, които разчитаха на търговията в Лондон в продължение на десетилетия, реалокираха активи на стойност милиарди евро и хиляди работни места в нови офиси във Франкфурт, Париж и други градове от Европейски Съюз.

Макгинес алармира, че Европейската комисия първо ще разиска меморандум за съгласие по отношение на регулаторното съдействие с Обединеното кралство, който би трябвало да бъде показан през месец март, преди да бъде възложен на английските компании достъп до единния пазар. Т.нар развой за обезпечаване на „ равностойност “ ще бъде решителен за това каква част от капиталовото банкиране и търговията на европейските компании може да останат в Лондон, като за момента Европейски Съюз не бърза с представянето на оферта.

Макар че Англия стартира 2021 година с съвсем идентични правила на тези на блока, английските законодатели обмислят промени в редица области. Британският финансов министър Руши Сунак загатна, че съществува капацитет за предприемане на ограничения, сходни на дерегулацията на Маргарет Тачър от 80-те години.

Подобни промени ще бъдат следени от близко от Европейски Съюз, сподели Макгинес.

„ Чуваме думи като дерегулация и знаем, че в основата на Брекзит е желанието за отдалечаване от всичко, което Европа е направила във всеки бранш, в това число и финансовият. Спомняме си и предишното с минималните регулации на финансовия бранш, което не донесе нищо хубаво “, разяснява тя.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР