Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи оцени като добре дошло съобщението

...
Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи оцени като добре дошло съобщението
Коментари Харесай

Оливер Вархеи: Разширяването на ЕС не е въпрос на дати

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи оцени като добре пристигнало известието на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за вероятното разширение на Европейския съюз през 2030 година, само че съгласно него въпросът не е в датата, а в желанието и резултатите.


" Ако това е обръщение от Европейския съвет, че желае най-сетне да се ангажира и да направи огромен скок, с цел да реализира разширение, това е добре пристигнала вест. Смятам, че въпросът за разширението не е въпрос на дата, а на воля и осъществяване на предварителните условия от страна на Европейски Съюз, само че и на страните сътрудници от Западните Балкани или трите кандидатки за участие ", съобщи Вархелджи в изказване преди началото на неофициалната среща на външните министри на Европейски Съюз в Толедо.

Той добави, че Европейската комисия е подготвена да показа всевъзможни оферти, с цел да се случи това, което ще бъде забелязано още на неофициалната среща на върха в Гранада, Испания, при започване на октомври.

" Тогава имаме намерение да създадем смислени оферти, в това число пътна карта, която да форсира освен институционалната, само че и действителната интеграция на народите и стопанските системи в Европейски Съюз ", акцентира еврокомисарят.

" За да стане това действителност, би трябвало да продължим да вървим напред и да вземем всяко решение, което може да бъде взето, без значение какъв брой малко или какъв брой огромно е то ", сподели Вархеи.

По време на стратегическия конгрес в Блед Мишел съобщи, че оценката му, че Европейският съюз и Западните Балкани би трябвало да са подготвени за разширение до 2030 година, е реалистична, само че амбициозна цел, напомня БГНЕС.

" Нашият комисар в никакъв случай не е разочаровал района, изключително в сложни времена. " Така албанският министър-председател Еди Рама реагира на изказването на европейския комисар по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи, че приветства всяко решение, взето от Европейския съвет.

" Трябва да се признае, че след изненадващата тирада на ръководителя Мишел на стратегическия конгрес в Блед бавният рейс на Европейски Съюз се трансформира в забавно място за престой даже без свободна седалка - без подозрение пасажерите от Западните Балкани могат да одобряват по-дълго и по-добре продължителността на пътуването след гръмък диалог ", сподели Рама. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР