Еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан изрази

...
Еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан изрази
Коментари Харесай

Йоханес Хан: ЕК ще препоръча отваряне на преговорите с Албания и Северна Македония

Еврокомисарят по разширението и политиката на съседство Йоханес Хан изрази убеденост, че Европейската комисия в края на май ще предложи започването на договаряния със Северна Македония и Албания, съобщи БГНЕС.

В изявление за „ Ханделсблат “ Хан споделя, че рекомендацията ще бъде направена въз основа на критерии, контрактувани взаимно от страните в Европейски Съюз. Затова решението ще бъде предадено на самите членки.
Хан акцентира, че Скопие и Тирана заслужават започването на договарянията, които бяха отсрочени предишния юни.
„ Историческият Договор за преустановяване на разногласието за името с Гърция и Договорът за добросъседство с България са окуражаващи сигнали за целия район, че са вероятни решения на дългогодишни разногласия. Северна Македония също означи добър прогрес във връзка с вътрешните промени. Страната заслужава зелена светлина за започване на договарянията за присъединение допустимо най-скоро - преди лятната почивка “, сподели Хан.
Що се отнася до Албания, комисар Хан счита, че страната също заслужава започване на преговори заради вътрешните промени. По-специално става дума за правосъдната промяна. Но съгласно него тя би трябвало да се оправи с проблемите с корупцията и проведената престъпност.
„ Непризнаването на обективно постигнатия прогрес би имало трагични последствия за страните кандидатки и за целия район... Каква мотивация ще имат страните от Западните Балкани да ползват сложни промени или да вземат решение двустранни разногласия, като тези сред Сърбия и Косово, в случай че те не могат да създадат по-нататъшни стъпки по пътя към Европейски Съюз “, отбелязва Хан в изявлението.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР