Еврокомисар Мария Габриел Международните разговори в рамките на ЕС да

...
Еврокомисар Мария Габриел Международните разговори в рамките на ЕС да
Коментари Харесай

Международните разговори в ЕС ще струват най-много 19 евроцента на минута


Еврокомисар Мария Габриел

Международните диалози в границите на Европейски Съюз да не костват повече от 19 евроцента на минута. Това е заложено в новия Кодекс за електронните известия, който беше контрактуван след 12-часови договаряния сред Европейската комисия, представлявана от българския комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, Европейския парламент и Европейския съвет, управляван от България, оповестиха от представителството на Европейска комисия в България.

Това е най-голямото и значимо законодателно досие в обсега на Цифровия обединен пазар, който би трябвало да донесе мрежите от ново потомство 5G. Това значи по-бърза и сигурна скоростна връзка с интернет.

" Новите правила проправят пътя за 500 милиарда вложения в мрежи с доста огромен потенциал, в това число в отдалечени и селски региони, за по-добри публични услуги и по-голяма отбрана на ползите на предприятията и хората ", сподели еврокомисарят Мария Габриел. По-думите ѝ по-добрата съгласуваност ще способства за основаването на доста нови дребни и междинни предприятия, ще подтиква предприемачеството и нововъведенията, ще се трансформира във значим мотор на икономическия напредък.

Какво планува новият Кодекс за електронните известия?

Новият Кодекс за електронните известия ще ускори разгръщането на 5G мрежи, като се подсигурява съществуването на 5G радиочестотен набор в Европейски Съюз до края на 2020 година. Той ще даде на операторите и предвидимост от най-малко 20 години във връзка с лицензите, е посочено в известието.

Освен това се улеснява въвеждането на нови закрепени мрежи с доста високи потенциали посредством по-предвидими правила за взаимно вложение и поощряване на шерването на риска при разполагането на мрежи.

Новите правила ще обезпечат и по-тясно съдействие сред Европейската комисия и Органа на европейските регулатори в региона на електронните известия (БЕРЕК) при надзора на новите ограничения.

Новият кодекс ще даде и повече изгоди и отбрана на потребителите, без значение от това дали организират обичайни диалози по телефона или посредством Skype, Viber, WhatsApp и други.

Цената на интернационалните диалози в границите на Европейски Съюз не би трябвало да надвишава 19 цента на минута, като в същото време се подсигурява ненарушаване на конкуренцията, нововъведенията и вложенията, е посочено още в известието.

Кодексът подсигурява, че всички европейци ще имат достъп до информационни услуги като електронно държавно управление, онлайн банкиране или видео диалози.

Освен това се планува цените за диалози да бъдат по-прозрачни, а потребителите - по-добре предпазени, когато се абонират за пакетни услуги. Вече ще е доста по-лесна промяната на оператора със опазване на номера, в това число с правото на обезщетения, в случай че процесът отнеме по-дълго време, дава обещание Европейска комисия.

Освен това се обезпечава по-добра отбрана на жителите в изключителни обстановки посредством по-точно локализиране на местоположението на обаждащия се, разширение на опциите за текстови известия и видео позвъняване при незабавни случаи, по-добра отбрана против хакерство или злоумишлен програмен продукт.

Какво следва

Насърчаването на вложенията в мрежи с доста висок потенциал става все по-важно за образованието, опазването на здравето, производството или превоза. За да отговори на тези провокации и да приготви цифровото бъдеще на Европа, през септември 2016 година Европейска комисия предложи основаването на европейски Кодекс за електронните известия и предложение за правилник по отношение на органа на европейските регулатори в региона на електронните известия.

Кодексът ще модернизира актуалните правила на Европейски Съюз в региона на далекосъобщенията, които са обновени последно през 2009 година

През март 2018 година, преговорните екипи се споразумяха за пътя към ръководството на радиочестотния набор, с цел да могат да вкарат 5G в Европейски Съюз.

След като бъде напълно признат от Европейския парламент и Съвета, държавите-членки ще

разполагат с две години за транспониране на Кодекса за електронните известия в националното законодателство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР