Евроизбори 2019 Алфа рисърч с прогноза за евровота ГЕРБ си

...
Евроизбори 2019 Алфа рисърч с прогноза за евровота ГЕРБ си
Коментари Харесай

Алфа рисърч с прогноза за евровота

Евроизбори 2019 Алфа рисърч с прогноза за евровота ГЕРБ си възстановява поддръжката и към този момент има преднина от 4.5 пункта пред Българска социалистическа партия, съгласно организацията 23 май 2019, 09:08
роучването на "Алфа рисъч " на финала на акцията демонстрира възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при понижаване на относителната тежест на Българска социалистическа партия.

През последните седмици, залагайки на акция на триумфите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ съумява да обезврежда в електорален проект вредите от имотните кавги. Той си възстановява част от по-близката външна страна и приключва акцията с задатък от 4.5 пункта пред Българска социалистическа партия.

Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия.

Картината, която записва изследването на Алфа Рисърч в края на акцията, е резултат от измененията в публичните настройки през два условно разграничени интервала: началото й, което бе белязано от имотните кавги към хора във властта, и вторият – активизирането на ръководещите за минимизиране на нанесените вреди. Макар към момента да остава неразбираемо до каква степен напъните на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов съумяват да възстановят доверието към държавното управление, те несъмнено активизират част от електоралната им външна страна и стопират записаната преди месец ерозия в поддръжката. Обратно, Българска социалистическа партия не съумява да разшири кръга си от последователи и да се възползва от слабостта на ГЕРБ. Частичен пробив в привличането на разочаровани от ръководството гласоподаватели имат някои от по-малките партии, което доближава позициите им до прага за лъчение на евродепутати, разясняват социолозите.

Две организации предвиждат преднина на ГЕРБ на евровота

Относителната тежест на вота за социалистите понижава и все още за това могат да бъдат откроени няколко аргументи. Първо, те не съумяха да развият и наложат в акцията нови тематики, отвън тази за предварителните избори. Макар и да има своите последователи, изключително на фона на изхабяването на властта, тя не е задоволителна да обезпечи прилив на доверие, отвън кръга на мощно мобилизираните още преди старта на акцията твърди симпатизанти. Второ, остриетата, на които заложи Корнелия Нинова, не съумяха да се трансфорат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, изключително след персоналното включване на Борисов в акцията, показват от "Алфа рисърч ". Също по този начин изследването, извършено с аналог на интегралната бюлетина, открива една самобитна „ софтуерна загуба " на няколко % от Българска социалистическа партия, които отиват към "Коалиция за България ". Сформираната към АБВ коалиция завършва акцията с 3.2% измежду решилите да гласоподават, 80% от които са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи предстоящо и обичайно активизира последователите си в последните дни преди вота и приключва акцията като трета политическа мощ с поддръжката на 13.9% от решилите да гласоподават.

Въпреки, че симпатизантите на национал-популистките обединения са измежду към момента най-разколебаните по какъв начин да постъпят в изборния ден, акцията като цяло им носи позитиви. Вътрешна македонска революционна организация резервира позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция . Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкоз от НФСБ и Атака (и двете партии завършват акцията с изравнени позиции от по 2.0%), а от Воля. Шумната и масирана акция на Марешки събира не повече от половината от предходния му избор, само че притегля вниманието на част от някогашните гласоподаватели на Обединените патриоти. В резултат, Воля бележи значителен растеж в акцията. Финишира с поддръжка от 4.9% от твърдо решилите да гласоподават и значителен дял евентуални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.

Сред колебаещите се до последно са и десните гласоподаватели , които са съществена електорална база на „ Демократична България ". В края на акцията обединяването сред ДСБ, „ Да, България " и „ Зелено придвижване " получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават. Така, наред с Вътрешна македонска революционна организация и ВОЛЯ, Демократична България резервира шансове за мандат в Европейския парламент, в случай че успее да стимулира своите гласоподаватели да отидат до урните.

Настоящото проучване е извършено в интервала 19 – 22 май 2019г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1016 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР