Еврохолд България“ ще съди румънската Комисия за финансов надзор заради

...
Еврохолд България“ ще съди румънската Комисия за финансов надзор заради
Коментари Харесай

„Еврохолд България“ иска €500 млн. обезщетение заради отнетия лиценз в Румъния

„ Еврохолд България “ ще съди румънската Комисия за финансов контрол поради отнемането на лиценза за активност на нейното локално сдружение „ Евроинс Румъния “, което съгласно компанията е осъществено в нарушаване на локалното законодателство и законодателството на Европейски Съюз.

Холдингът ще търси обезщетение в размер на съвсем 500 млн. евро, разгласи ръководителят на надзорния съвет на „ Еврохолд България “ Асен Христов, на конференция в Букурещ.

Размерът на желаното обезщетение от 500 млн. евро е изчислен по този начин:
270 млн. евро е цената на инвестицията, направена от групата „ Еврохолд “ в застрахователното сдружение „ Евроинс Румъния “,230 млн. евро са загубите, породени на сдружението след отнемането на лиценза му за активност.
По думите на Христов общата загуба за румънските данъкоплатци ще доближи към 1 милиарда евро. Към компенсацията от 500-те милиона евро той причислява на сметката им и парите, които Застрахователният гаранционен фонд (ЗГФ) би трябвало да заплати на бъдещите кредитори на „ Евроинс Румъния “: „ Тоест 400 милиона евро, плюс разноските, породени от правосъдните каузи, и загубите, породени от нарастването на презастрахователните цени и накърнената известност на румънската страна след решението на ЗГФ да отнеме лиценза на „ Евроинс Румъния “, сподели Христов.

Той посочи, че „ Еврохолд “ може да се откаже от исковете, в случай че ASF изиска от съда да анулира решението за лишаване на разрешителното за осъществяване на активност на „ Евроинс Румъния “.

„ Можем да забравим тази неприятна за всички история, в случай че „ Евроинс Румъния “ възобнови активността си “, посочи Асен Христов.

Дружеството „ Евроинс Румъния “, част от застрахователния бизнес „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД на „ Еврохолд България “, бе вкарано в процедура по неплатежоспособност, откакто румънският небанков финансов регулатор (ASF) реши да отнеме лиценза му с претекста, че не покрива нужните финансови условия. Развръзката пристигна, откакто месец по-рано застрахователят влезе в спор с надзорния орган и го намерено го упрекна в „ кражба на бизнеса му “.

„ Еврохолд “ счита, че решението на ASF по отношение на „ Евроинс Румъния “ е незаслужено и „ взето въз основа на погрешно направен отчет, който не отразява вярно финансовото положение на „ Евроинс “ и подценява въздействието на презастрахователния контракт, подписан от „ Евроинс Румъния “ с EIG Re на 9 март 2023 година “, съобщи президентът на „ Еврохолд “.

В края на септември 2022 година „ Евроинс Румъния “ държи 15,83% от пазара на общо обезпечаване и животозастраховане, 19,07% от пазара на общо обезпечаване и 31,04% от пазара на ОЗМ.

През 2021 година регистрираните доходи на компанията доближиха 2,19 милиарда леи, спрямо 1,31 милиарда леи през 2020 година Загубата на сдружението през 2021 година е 33,52 млн. леи, което е спад по отношение на миналата в размер на 223,16 млн. леи, написа румънският уебсайт Profit.ro. Финансовите данни на „ Евроинс Румъния “ за 2022 година не са оповестени нито от компанията, нито от ASF.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР