Евродепутатите ще обсъдят на пленарна сесия плановете за насърчаване на

...
Евродепутатите ще обсъдят на пленарна сесия плановете за насърчаване на
Коментари Харесай

Таван на таксите по кредити слага ЕП

Евродепутатите ще обсъдят на пленарна сесия проектите за поощряване на потреблението на възобновима сила, както и нови правила за отбрана на потребителите от вдишване на прекомерно огромни задължения, заяви пресслужбата на Европейския парламент.

Гласуването на новите наставления е планувано за на следващия ден (12 септември).

Новият закон, към този момент контрактуван сред договарящите от Парламента и Съвета през декември 2022 година и доказан от Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите (IMCO) през май 2023 година,

изисква вярна оценка на кредитоспособността на потребителя и по-строги правила за рекламата, с цел да се понижат проблемите при продажбите за свръхзадлъжнели хора.

Законодателството ще обгръща контракти за заем на стойност до 100 000 евро.  Новите ограничения включват горна граница на таксите, с цел да се предотвратят злоупотреби и да се подсигурява, че на потребителите не могат да бъдат налагани несъразмерни лихвени проценти или годишни проценти. Те също по този начин дават на потребителите правото да се откажат от контракт за заем без причина в границите на 14 дни от подписването му.

Парламентът би трябвало да одобри и ново законодателство за увеличение на потреблението на възобновима енергия  в сходство със Зеления пакт и REPowerEU (плана за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива – бел. ред.).
Директивата, която към този момент е импровизирано съгласувана със Съвета на Европейски Съюз, има за цел да увеличи каузи на възобновимите енергийни източници в крайното ползване на сила в Европейски Съюз до 42,5 на 100 до 2030 година
Призивът е страните членки да се стремят този дял да доближи 45 на 100.
Новият закон също така ще форсира процеса на одобрение на нови електроцентрали за възобновима сила, като да вземем за пример слънчеви и вятърни паркове, както и адаптирането на съществуващи такива.

Максималният период, в който националните органи би трябвало да одобрят новите уреди за възобновима сила, ще бъде 12 месеца , в случай че са ситуирани в по този начин наречените зони за възобновима сила. Извън тези региони процесът не би трябвало да надвишава 24 месеца.

Това законодателно преразглеждане е част от пакета „ Подготвени за цел 55 “, с който се приспособява съществуващото законодателство в региона на климата и енергетиката,

с цел да се реализира новата цел на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове с най-малко 55 на 100 до 2030 година

Предложените цели бяха в допълнение нараснали в границите на пакета REPowerEU,

ориентиран към понижаване на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива от Русия след нашествието в Украйна.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР