Евродепутатите са готови да преговарят с държавите членки по рамката

...
Евродепутатите са готови да преговарят с държавите членки по рамката
Коментари Харесай

Брюксел се опитва да създаде Европейски здравен съюз

Евродепутатите са подготвени да договарят с страните членки по рамката на Европейски Съюз за профилактика и надзор на болесттите и за взаимно справяне с трансграничните закани за здравето. Предложението за разширение на пълномощията на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите беше признато с 598 гласа „ за “, 84 гласа „ срещу “ и 13 гласа „ въздържал се “ в четвъртък, 16 септември.

В напъните си за изграждане на Европейски здравен съюз на 11 ноември 2020 година Комисията предложи нова рамка за здравна сигурност въз основа на опита в битката с ковид. Пакетът включва предложение за правилник по отношение на сериозните трансгранични закани за здравето и предложение за усилване на пълномощията на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.

Държавите членки на Европейски Съюз, би трябвало да разработят национални проекти за подготвеност и реакция и да дават навременни, съпоставими и висококачествени данни, споделят евродепутатите. Те също по този начин желаят да подсигуряват, че пълномощията на центъра ще бъдат разширени оттатък заразните заболявания, тъй че да обзет и съществени незаразни заболявания, като сърдечно-съдови и респираторни болести, рак, диабет или психологични болести.

Кризата с COVID-19 сподели, че е нужна спомагателна работа на ниво Европейски Съюз за задълбочаване на съдействието сред страните членки, по-специално в граничните райони, акцентират членовете на Екологичен потенциал. В текста също по този начин се приканва за ясни процедури и по-голяма бистрота за взаимните действия на Европейски Съюз за възлагане на публични поръчки и обвързваните с тях съглашения за закупуване.

„ Подходът „ Едно здраве “ във всички европейски политики би трябвало да управлява цялата ни система за предугаждане и ръководство на рецесии. Кризата с COVID-19 демонстрира по какъв начин един проблем, обвързван с публичното здраве, може да засегне вярното действие на всяка част от европейското общество “, съобщи докладчикът Вероник Трийе-Льоноар ( " Обнови Европа ", Франция).

„ Изцяло поддържам превръщането на процедурата за взаимно закупуване на медицински артикули в общоприета. Що се отнася до договарянията с производителите, Европейски Съюз е по-силен, когато приказва с един глас от името на всички страни членки “, добави тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР