Евродепутатите призоваха снощи единайсетте държави от ЕС, които все още

...
Евродепутатите призоваха снощи единайсетте държави от ЕС, които все още
Коментари Харесай

ЕП настоява всички държави в ЕС бързо да ратифицират Истанбулската конвенция

Евродепутатите приканиха нощес единайсетте страни от Европейски Съюз, които към момента не са утвърдили Истанбулската спогодба, да я одобрят, заяви за медиите пресслужбата на Екологичен потенциал.

Досега Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение, известна като Истанбулска спогодба, не е утвърдена от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Англия.

Голямо болшинство от евродепутатите изрази страдание, че тези страни не гледат на конвенцията като на най-хубавото допустимо средство за битка с насилието над дамите. Те подчертаха, че нежеланието на някои страни да ратифицират текста се основава на неразбирателства и подвеждащи причини за определението "социален пол ", употребявано в конвенцията. Те приканиха Европейска комисия и Съвета на Европейски Съюз да подхващат ограничения за бързата ратификация на документа.

Някои евродепутати се опълчиха и обявиха, че определението съставлява идеологическа обремененост. Те показаха, че Европейски Съюз няма пълномощия по такива въпроси и следва да почита вътрешния ред на всяко общество.

Европейска комисия означи, че задачата на конвенцията е предотвратяването на насилието над дамите без никакви други скрити хрумвания.

Истанбулската спогодба, най-подробното интернационално съглашение за битка с насилието над дами, беше призната от Съвета на Европа през 2011 година Тя влиза в действие през август 2014 година и е подписана от Европейски Съюз през юни 2017 година

Според Европейската комисия, всяка трета жена в Европейски Съюз е била жертва на физическо и/или полово принуждение след навършването на 15 години. Над половината от дамите са били жертви на полов тормоз, а една от всеки 20 е била изнасилена, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР