Евродепутатите предупреждават, че дезинформационните кампании на Русия са главният източник

...
Евродепутатите предупреждават, че дезинформационните кампании на Русия са главният източник
Коментари Харесай

ЕС нарочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като източници на враждебна пропаганда

Евродепутатите предизвестяват, че дезинформационните акции на Русия са основният източник на дезинформация в Европа, дружно с тези от Китай, Иран и Северна Корея.

Европейският парламент осъди изрично все по-агресивните дейности на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, " които целят да подкопаят основите и правилата на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство " (Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова).

След обзор на последните старания на Европейски Съюз за противопоставяне на враждебната агитация от трети страни, евродепутатите приканват страните членки да обмислят създаването на постоянна правна рамка както на равнище Европейски Съюз, по този начин и на интернационално равнище, за противопоставяне на хибридните закани.

В резолюцията, която беше призната с 489 гласа " за ", против 148 гласа " срещу " и 30 " въздържал се ", евродепутатите приканиха за " повишение на осведомеността по отношение на съветските дезинформационни акции, защото те съставляват главен източник на дезинформация в Европа ". Тя приканва Европейски Съюз да разшири своята Оперативна група на Европейски Съюз за стратегическа връзка с Източното съседство, учредена през 2015 година, в пълноценна тактика за адресиране на враждебна агитация на Русия.

Евродепутатите приканват за регулирането със закон на медийните компании, доставчиците на услуги за текстови известия и доставчицитена интернет търсачки. Предприятията, които не отстраняват бързо систематичните подправени вести, би трябвало да бъдат подвеждани под отговорност. Освен това, управляващите би трябвало да имат опция да разпознават и локализират създателите и спонсорите на показаното политическо наличие.

Евродепутатите изрично осъждат интервенция на трети страни в избори и референдуми. Държавите членки са призовани да внесат промени в изборните закони, които да им разрешат самодейна битка със заканите, които произтичат от акциите за дезинформация, хакерските атаки, киберпрестъпленията и нарушаванията на свободата на изложение при гласоподаване.

Държавите членки би трябвало да поддържат асоциираните към Европейски Съюз страни и Западните Балкани за обезпечаване на солидна отбрана на изборния развой от злонамерени пропагандни действия.

В гласоподаване във вторник, Парламентът също одобри законодателство за отбрана на европейските избори през май 2019 година от корист с персонални данни, в резултат на констатациите по отношение на референдума за Брекзит в Обединеното кралство и абсурда с " Фейсбук/Кеймбридж Аналитика ". Новите правила вкарват финансови наказания за европейските политически партии и фондации, които съзнателно злоупотребяват с персонални данни по време на акциите за европейски избори. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР