Евродепутатите постигнаха ключово споразумение със Съвета за включването на мерките

...
Евродепутатите постигнаха ключово споразумение със Съвета за включването на мерките
Коментари Харесай

Европейският парламент с важни решения и още 20 млрд. евро за нови мерки за пестене на енергия, стимулиране на ВЕИ за гражданите

Евродепутатите реализираха основно съглашение със Съвета за включването на ограниченията на REPowerEU в националните проекти за възобновяване в поддръжка на Зеления преход и независимостта от съветските изкопаеми горива, оповестиха през днешния ден решението от Европейския парламент в Страсбург.

Това са ограничения, свързани  с икономисване на сила, произвеждане на чиста сила и диверсификация на доставките, поддръжка за уязвими семейства, МСП и микропредприятия. Едно от условията ще е държавите-членки да отделят повече средства за трансгранични и многонационални енергийни планове.

Преговарящите от комисиите по бюджети и по стопански и парични въпроси реализираха краткотрайно съглашение със Съвета в сряда сутринта. Споразумението планува, че страните от Европейски Съюз, които аплайват за приемане на спомагателни средства посредством променен проект за възобновяване и резистентност, ще би трябвало след влизането в действие на това предложение да включат ограничения за икономисване на сила, произвеждане на чиста сила и диверсификация на енергийните доставки, както е планувано в Планът на Европейски Съюз REPowerEU. Евродепутатите упорстват за битка с енергийната беднотия Преговарящите се съгласиха, че новите правила ще обгръщат ограниченията със задна дата от 1 февруари 2022 година, с някои лимитирани изключения. Членовете на Екологичен потенциал се увериха, че тези ограничения са предопределени да поддържат вложенията за справяне с енергийната беднотия за уязвимите семейства, МСП и микропредприятията. Преговарящите в Народното събрание подсигуряват, че от спомагателните 20 милиарда евро безплатни средства, препоръчани от Комисията, 8 милиарда ще дойдат от по-ранен търг на национални квоти за излъчвания в границите на Системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (ETS), до момента в който 12 милиарда ще бъдат взети от Фонда за нововъведения. Освен това никакви доходи, събрани посредством съдебна техническа експертиза, не могат да се употребяват за вложения в изкопаеми горива.
За да поддържат съответно декарбонизацията на промишлените браншове, членовете на Екологичен потенциал получиха ангажимент от Съвета и Комисията да попълнят Фонда за нововъведения над настоящия му размер, като 2 милиарда евро към този момент са контрактувани, а остатъкът ще бъде част от договарянията по настоящата промяна на търговията с излъчвания. Как ще се разпределят спомагателните 20 милиарда евро?
Тези спомагателни 20 милиарда евро под формата на безплатни средства ще бъдат разпределени сред държавите-членки, като се вземе поради равнището на тяхната енергийна взаимозависимост и каузи на изкопаемите горива в брутното вътрешно ползване на сила. Евродепутатите също по този начин подсигуряват, че ще има еластичност във връзка с потреблението на неизразходваните средства от Европейски Съюз, изключително тези от бюджетния цикъл 2014-2020 година Освен това страните от Европейски Съюз ще могат да употребяват до 7,5 % от своите неизразходвани средства от политиката на доближаване в границите на програмния интервал 2021-2027 година, с цел да реализиран своите цели на REPowerEU. Преговарящите на Парламента сполучливо договориха увеличено авансово финансиране от 20% от средствата, с цел да оказват помощ на държавите-членки за бързо използване на промени и вложения. Засилване на съдействието сред страните и ограничения за повече бистрота
Евродепутатите убедиха страните от Европейски Съюз да разпределят най-малко 30% от разноските си по REPowerEU за ограничения в голям брой страни, за справяне със съществуващите усложнения в преноса, разпределението и съхранението на сила, както и за увеличение на трансграничните потоци, даже в случай че се правят от една страна от Европейски Съюз. Комисията може да даде дерогация от това предписание при избрани условия. Принципът „ не нанасяйте забележителна щета “ следва да се ползва към главите на REPowerEU, с изключения, предоставени на ограничения, които пазят непосредствените опасения на Европейски Съюз за енергийната сигурност, минимизират евентуалната щета за околната среда и не заплашват задачите на Европейски Съюз в региона на климата. Тези ограничения следва да влязат в действие до 31 декември 2026 година
Преговарящите от Екологичен потенциал също ускориха съществуващите разпореждания по отношение на приноса на районните управляващи, Неправителствени организации и обществените сътрудници при определянето на ограниченията на REPowerEU. И най-после, те вкараха нови правила за бистрота във връзка с крайните получатели, получаващи най-високата сума на финансиране. Тези правила ще се ползват за всички проекти за възобновяване и резистентност. Siegfried MUREŞAN (ЕНП, Румъния), съдокладчик, сподели: „ Ние сме изправени пред европейска енергийна рецесия и решенията би трябвало да бъдат европейски. Ето за какво държавите-членки би трябвало предпочитано да се оправят със съществуващите усложнения във връзка с преноса на сила посредством трансгранични и многонационални планове. Именно посредством тези вложения REPowerEU може да донесе същинска добавена стойност за Европейски Съюз и да ни поддържа през тази рецесия. Държавите членки би трябвало да влагат най-малко 30% от сумите на REPowerEU в планове, които имат трансграничен резултат “.
Временното политическо съглашение в този момент ще би трябвало да бъде утвърдено от двете парламентарни комисии, преди да бъде подложено на пленарно гласоподаване. Съветът също би трябвало да утвърди договорката, с цел да влезе в действие.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР