Евродепутатите от Мониторинговата група са сериозно обезпокоени от войната, която

...
Евродепутатите от Мониторинговата група са сериозно обезпокоени от войната, която
Коментари Харесай

Евродепутати обезпокоени от „войната на българското правителство срещу прокуратурата“

Евродепутатите от Мониторинговата група са съществено обезпокоени от „ войната, която българското държавно управление води против прокуратурата “, съобщи БНР.

Въпросите, които те насочиха през вчерашния ден към кабинета, бяха и за решението на Конституционния съд, че назначението на премиера Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система през 2021 година е нелегално поради погрешната му декларация за отвод от канадско поданство.

Питанията се съдържат в писмените въпроси на членовете на Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент и са качени в уеб страницата на комисията.

Припомняме: Кирил Петков, министрите на правораздаването Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов и основният прокурор Иван Гешев бяха изслушани през вчерашния ден на закрито съвещание на Мониторинговата група. След това те дадоха изказвания пред публицисти, само че никой от тях не сподели, че такива въпроси са задавани.

Депутатите са поискали обяснение за обществените изявления на премиера, че, „ нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и в комисията против корупцията “. Депутатите желаят и писмени гаранции, че правосъдната промяна у нас няма да бъде сведена до лични смени.

От Мониторинговата група желаят Петков да изясни какво чака от промените в Наказателно-процесуален кодекс и инициирания от Народното събрание Закон за правосъдната система, с който се цели бързото закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура.

Евродепутатите се интересуват какви ще са предстоящите резултати от делата против редица олигарси, изправени пред тези профилирани съдилища и какви гаранции има, че не се вършат опити за оправдаване на обвинените, представляващи огромни стопански ползи, заинтригувани от прекратяването на следствието.

Главният прокурор би трябвало да отговори на какъв стадий е следствието за корупция при строителството на автомагистрала „ Хемус “ и за какво е отказана отбрана на основен очевидец.

На Иван Гешев е заложен и въпросът какви съответни стъпки счита да предприеме, с цел да подсигурява съответно следствие на насилието против публицисти.

Евродепутатите питат също по какъв начин е проведена процедурата по номинирането на български делегирани прокурори към Европейската прокуратура. Причина е отхвърлянето до момента на общо 7 кандидатури от страната ни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР