Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските

...
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските
Коментари Харесай

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС с остра реакция пред евролидерите заради намушкания българин в РСМ

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС желаеха остра реакция от водачите на европейските институции след намушкването в Скопие на българин преди футболен мач. В отворено писмо, адресирано до ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, шефа на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи и ръководители на парламентарни комисии в Екологичен потенциал, евродепутатите излагат обстоятелствата към случая.
 
Те акцентират, че това са съществени нарушавания на правата на индивида, подбудени от ненавист, и осъждат агресивното отношение към българите. Според евродепутатите тази експанзия не е резултат на футболни страсти, а от непрекъснатото нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Северна Македония, медиите и университетските среди там.
 
Те означават, че политиката на ненавист към България, която от доста години водят политици в РСМ, към този момент е поразила и доста от жителите. Припомнят се редица набези над български културни клубове в Северна Македония, набези над жители с българско съзнание, както и недопускането на българска делегация - в това число на евродепутата Андрей Ковачев - в страната.
 
Изтъква се, че характерният за РСМ език на омразата, който е установен в отчети на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент, към този момент е минал в дейности, подбудени от ненавист към България и българите.
 
" Това отрицателно отношение към европейска България и дискриминирането на македонските българи в Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята отрицателни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия ", предизвестява се в писмото.
 
Според евродепутатите случаят демонстрира ескалацията на дългогодишната антибългарска политика в РСМ, която към този момент е поразила и доста от жителите. Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов акцентират, че езикът на омразата по отношение на европейска България и българите, както и експанзията провокирана от ненавист, не са европейски полезности.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР