Евродепутатите от ГЕРБ-СДС апелират за остра реакция от лидерите на

...
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС апелират за остра реакция от лидерите на
Коментари Харесай

След побоя в Скопие - евродепутатите от ГЕРБ-СДС настояват за реакция от европейските лидери

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС молят за остра реакция от водачите на европейските институции след побоя в Скопие над български жители преди футболната среща сред “Левски ” и “Шкупи ”. В отворено писмо, адресирано до Председателя на Екологичен потенциал Роберта Мецола, на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, до еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи и до ръководители на парламентарни комисии в Екологичен потенциал, евродепутатите излагат обстоятелствата по случая, като акцентират, че това са съществени нарушавания на правата на индивида подбудени от ненавист. Евродепутатите осъждат агресивното отношение към българите, оповестиха от ГЕРБ.

Авторите на писмото считат, че това отношение не е резултат на футболни страсти и пристрастености, каквито не са изключение по време на спортни надпревари, а главната причина за експанзията е непрекъснатото нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от университетските среди там.

“Ние установяваме, че политиката на ненавист към България, която от доста години водят политици в Р Северна Македония е поразила към този момент и доста от жителите ”, се показва в обръщението. В текста се напомнят редица набези над български културни клубове в Северна Македония, набези над жители с българско съзнание, недопускането на българска делегация - в това число с доктор Андрей Ковачев - в страната.

“С огромна паника ние Ви обръщаме внимание на обстоятелството, че характерният за Република Северна Македония език на омразата, който е установен в отчети на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент към този момент е минал в дейности подбудени от ненавист към България и българите ”, пишат евродепутатите, като прибавят: “Това отрицателно отношение към европейска България и дискриминирането на македонските българи в Р Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята отрицателни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия. ”

Инцидентът отпреди няколко дни демонстрира ескалацията на антибългарската политика, която от доста години водят политици в Република Северна Македония и която към този момент е обхванала и доста от жителите.

“Езикът на омразата по отношение на европейска България и българите, както и експанзията провокирана от ненавист, не са европейски полезности ”, напомнят евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР