Евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош коментираха въпросът за приемането

...
Евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош коментираха въпросът за приемането
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: До края на годината очакваме България и Румъния да влезнат в Шенген

Евродепутатите Илхан Кючюк и Влад Ботош разясниха въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген на взаимна конференция на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Дунав мост ” при Русе.

“Очакваме до края на годината България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Ние имаме съответни упования от държавните управления на Нидерландия и Австрия. Тук сме, с цел да подпомогнем напъните на българските и румънските управляващи и да покажем, че България и Румъния приказват с еднакъв глас ”, обявиха двамата евродепутати.

Кючюк разгласи, че той и сътрудника му Влад Ботош ще посетят Нидерландия и Австрия, с цел да привлекат техните демократични партии, подкрепящи България и Румъния да бъдат в Шенген.

“Противното значи България и Румъния да останат в периферията на Европейския съюз – не просто в географската, а и в политическата външна страна на Европейския съюз. Смятам, че ние пропуснахме опцията България да комуникира доста обществено с обществеността на Нидерландия и Австрия. Затова след самодейностите тук ще отидем дружно с сътрудника ми в тези две страни. Ще притеглим нашите демократични партии, които поддържат България и Румъния да бъдат в Шенгенското пространство. Нужен ни е мощен глас, който е консолидиран, само че консолидацията би трябвало да стартира преди всичко от тук, от двете позиции, от двете страни ”, сподели Илхан Кючюк, евродепутат от “Обнови Европа ”/ДПС.

Днес и в Гюргево ще се организира конференцията “Мост на упованията: Значението на Шенген за България и Румъния ”, която се състоя през вчерашния ден в Русе, съобщи Влад Ботош, евродепутат от “Обнови Европа ”/ ”Съюз за избавление на Румъния ”. 

Каталин Друла – ръководител на партия “Съюз за избавление на Румъния ”, съобщи, че няма никаква причина Румъния и България да бъдат държани отвън Шенген. Той прикани държавните управления на двете страни да отстранен таксата за прекосяване през “Дунав мост ” и това да бъде алегорична крачка към влизането им в Шенген. “Тази такса не трябва да бъде към този момент тук. Ние желаеме да забележим едно свободно придвижване без опашки ”, сподели Друла.

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков сподели, че единствено част от решението на казуса със свързаността е построяването на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево, за който бе обявено преди няколко дни, че България и Румъния са подали взаимен план пред Европейската комисия за предпроектно изследване.

“На първо място е Шенген, на второ е мостът, а на трето е стартирането в употреба на ферибота сред Русе и Гюргево ”, съобщи Влайков.

Той е на мнение, че тези взаимни дейности сред България и Румъния на всички равнища няма по какъв начин да не дадат своя резултат за влизането на двете страни в Шенген, съобщи Българска телеграфна агенция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР