Евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство за присъединяването на ЕС към

...
Евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство за присъединяването на ЕС към
Коментари Харесай

6-има бг евродепутати подкрепиха Истанбулската конвенция, 1 против, 3 се въздържаха

Евродепутатите гласоподаваха с огромно болшинство за присъединението на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба. С това вота по документа е финален от страна на Европейския парламент и Съветът на Европейски Съюз може да пристъпи към привършване на присъединението на Общността към конвенцията. От българските евродепутати 6-ма дадоха вота си " за ", единствено един " срещу ", 3-ма се въздържаха, а 7 не участваха в гласуването, съобщи БНР.

Шест години, откакто Европейски Съюз подписа първия правно обвързващ интернационален инструмент за попречване и битка с насилието против дами и девойки и макар многочислените апели на Народното събрание в тази тенденция, той към момента не я е утвърдил заради отхвърли на няколко страни членки, се споделя в признатия документ.

В него се напомня, че Съдът на Европейски Съюз е удостоверил през октомври 2021 година, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската спогодба, без да има единодушието на всички страни членки. Присъединяването на Европейски Съюз към конвенцията не освобождава страните членки от задължението да я ратифицират сами, обявиха неведнъж евродепутати, като приканиха останалите шест страни - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, да го създадат неотложно.

От българските евродепутати " за " гласоподаваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от " Обнови Европа " - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

" Против " документа бе само сътрудника им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и сътрудниците им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като Съветът на Европейски Съюз даде светлина на Истанбулската спогодба, тя ще стане наложителна за всички страни членки. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР