Евродепутатите дадоха зелена светлина на гражданите на Косово да пътуват

...
Евродепутатите дадоха зелена светлина на гражданите на Косово да пътуват
Коментари Харесай

Европарламентът одобри визова либерализация за Косово

Евродепутатите дадоха зелена светлина на жителите на Косово да пътуват свободно в Европа без визи от идната година, съобщи " Евронюз ".

Това значи, че жителите на Косово ще могат да пътуват в 27-те страни от Шенгенската зона, която включва множеството страни от Европейски Съюз плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, за интервали до 90 дни на всеки шест месеца.

Гражданите на страните от Шенген също ще могат да посещават Косово без визи.

Бившата сръбска територия беше последната страна в района на Западните Балкани, която нямаше сходни договорености за пътешестване с Европейски Съюз.

Нидерландският народен представител социалист Тейс Рютен, който ръководеше процеса в Европейския парламент, сподели, че този ход " най-сетне дава опция на хората от Косово елементарно да пътуват, да посещават родственици и да вършат бизнес в Европейски Съюз ".

 " Каквото за нас, това и за вас ": Европейски Съюз увери Балканите, че са част от Европа

По думите му " този крайъгълен камък също е значима основа за бъдещето и все по-тясното съдействие сред Европейски Съюз и Косово. "

Косово желае да се причисли към Европейски Съюз и постепенно привежда законите си в сходство със стандартите на блока.

Освобождаването от визи ще влезе в действие незабавно щом бъде въведена новата електронна система за пътешестване на Европейски Съюз или най-късно от 1 януари 2024 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР