Евродепутати от всички групи заплашиха, че ще заведат съдебно дело,

...
Евродепутати от всички групи заплашиха, че ще заведат съдебно дело,
Коментари Харесай

Евродепутати ще съдят ЕК заради липсата на санкции срещу проблемните държави

Евродепутати от всички групи заплашиха, че ще заведат правосъдно дело, в случай че до 1 юни Европейската комисия (ЕК) не предприеме своите първи стъпки по механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона.

“Ако до 1 юни това не се случи, няма да имаме различен избор, с изключение на да предприемем правосъдни дейности против Европейската комисия, както предупредихме в резолюция от 25 март “, се споделя в изказване на евродепутати от всички съществени групи, представено от пресофиса на Елена Йончева.

Единственият представител от България измежду основателите на декларацията, е точно Йончева.

Сред останалите евродепутати, които упорстват за неотложно приложение на Регламента за обвързване на финансовите средства на Европейски Съюз със положението на върховенството на закона в обособените страни членки, са вицепрезидентът на Екологичен потенциал и досегашен министър на правораздаването на Германия Катарина Барли, ръководителят на мониторинговата група за народна власт Софи и`нт Велд, съпредседателят на Антикорупционната група на Екологичен потенциал Даниел Фройнд и други.

Евродепутатите означават, че до този миг Европейската комисия даже не е изпратила писмена нотификация до нито една страна членка за въвеждането на новия механизъм. Той влезе в действие при започване на 2021 година и планува опцията държавни управления на страни членки да не получават европейско финансиране, в случай че заплашват върховенството на закона и с това финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР