Евродепутати от различни държави и политически партии подготвят писмо до

...
Евродепутати от различни държави и политически партии подготвят писмо до
Коментари Харесай

Европарламентът натиска Тирана да признае българското малцинство

Евродепутати от разнообразни страни и политически партии приготвят писмо до Народното събрание на Албания, в което приканват българското национално малцинство в страната да бъде прието, се показва в прессъобщение, изпратено от офиса на евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ), прдаде бТВ.

Парламентът на Албания работи върху план на Закон за отбрана на националните малцинства, съгласно който в страната има гръцко, македонско, влашко, ромско, египетско, черногорско, босненско и сръбско малцинство, само че не и българско, се споделя в известието.

В писмото евродепутатите напомнят, че има и отчет на Европейския парламент, в който се приканва да бъдат обезпечени правата на етническите българи в регионите на Преспа, Голо бърдо и Гора.

" Проектозаконът за националните малцинства в Албания сега се дискутира в албанския парламент. Има резолюция на Европейския парламент, призоваваща Албания да признае историческото българско етническо малцинство в Албания. Имаме общи старания на българските управляващи и призоваваме дружно албанските управляващи, албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общественост в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, е изпратила петиция до албанския парламент, тъй че чакам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна ", показва Ковачев.

Вчера министър председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с албанския си сътрудник Еди Рама. Нашият министър-председател изрично настоя Тирана публично да признае българското малцинство. Рама даде обещание на Борисов правата му да бъдат спазени. Към момента обаче в проектозакона това не е вписано.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР