Евродепутати от ГЕРБ-СДС изразиха загриженост пред европейски лидери относно съществуването

...
Евродепутати от ГЕРБ-СДС изразиха загриженост пред европейски лидери относно съществуването
Коментари Харесай

Евродепутати на ГЕРБ-СДС с прoтест срещу Сърбия заради отношението към български книги

Евродепутати от ГЕРБ-СДС показаха угриженост пред европейски водачи по отношение на съществуването на евентуални черни описи на книги в Сърбия и случая, в който български жител не е било позволено да внесе книги на български автор в страната.

В писмо до докладчика на Екологичен потенциал за Сърбия Владимир Билчик, до ръководителите на ЕК и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширението и други евродепутати, се споделя случая с ръководителя на неправителствената организация " Глас " Александър Димитров. Той е бил спрян да влезе в Сърбия с книги " Елегии за краището " на Едвин Сугарев , макар че няма публична възбрана за внасянето на тази литература. Димитров е прекарал пет часа на Граничен контролно-пропусквателен пункт  на границата Рибарци - Олтоманци, без да му бъде възложен формален документ за задържането на книгите.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който е част от Комисията по външни работи на Екологичен потенциал, отбелязва, че книгата не съдържа провокативни детайли, и се концентрира върху рецензии към българските управляващи, а не към сръбските.

Това се случва след изявлението на сръбския външен министър Ивица Дачич, който твърди, че няма българска общественост в Сърбия, макар данните от сръбското броене за 2022 година, което открива над 12 918 етнически българи в страната .

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС акцентират, че такова държание от страна на страна, която кандидатства за участие в Европейския съюз, е недопустимо и припомня за тоталитарните практики от средата на 20-и век . Случаят акцентира нуждата от съблюдаване на демократични стандарти и независимост на изложение в страните, търсещи участие в Европейски Съюз.
 Министерство на външните работи подхвана случай с българин, спрян на границата със Сърбия поради три книги
Министерство на външните работи подхвана случай с българин, спрян на границата със Сърбия поради три книги

Дадени са инструкции на посолството ни в Белград за предприемане на публични действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР