Евродепутати настояха за законодателни промени в защита на журналисти. Целта

...
Евродепутати настояха за законодателни промени в защита на журналисти. Целта
Коментари Харесай

Евродепутати искат законова защита за журналисти

Евродепутати настояха за законодателни промени в отбрана на публицисти. Целта е да спрат поредицата от каузи против публицисти, целящи да ги накарат да замлъкнат, заяви БНР. Подобни каузи са известни като "дела плесници ".
Един от докладчиците по досието за така наречен стратегически каузи против общественото присъединяване, малтийската евродепутатка Роберта Мецола от Европейската национална партия, даде за образец убитата нейна сънародничка Дафне Каруана Галиция. Преди убийството й, против Дафне Галиция са заведени над 40 каузи, а банковите ѝ сметки са замразени.
"Европа би трябвало да може да отбрани публицистите, които са подложени на пресечен огън и би трябвало да поддържа тези, които търсят истината ", акцентира тя.
Германският евродепутат Тимо Вьолкен от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който е другият докладчик, съобщи че стратегическите каузи против общественото присъединяване са форма на юридически тормоз и корист с правосъдната система. "Тя от ден на ден се употребява от овластени лица и организации. Тяхната цел не е да се завоюват делата.
Процедурата е задвижена с единствения претекст да сплаши, изцеди, употребява и завърши психическите запаси на ответника, като крайната цел е да го накара да замлъкне ", сподели Вьолкен.
Мултинационални компании употребяват правните бази на страните от Европейски Съюз за неприятни цели, показаха евродепутати от правната комисия и от комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред в Европейския парламент. Те акцентираха че това води до загуба на доверие в правните системи на Общността.
Като ограничения за отбрана на публицистите евродепутатите оферират образование на магистрати, механизъм за обезщетение на жертвите, както и по-добра отбрана за тях на национално и европейско равнище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР