Евродепутатът Сергей Станишев се изказа относно необходимостта за твърда защита

...
Евродепутатът Сергей Станишев се изказа относно необходимостта за твърда защита
Коментари Харесай

Евродепутатът Сергей Станишев с позиция по два важни въпроса за България

Евродепутатът Сергей Станишев се изрече по отношение на нуждата за твърда отбрана на българския интерес пред Австрия и други страни в подтекста на участието на България в Шенгенското пространство. Той акцентира значимостта на решителни дейности от страна на българските институции.

В последните години въпросът за участието на България в Шенген стана предмет на интензивни диспути и договаряния. Президентът Румен Радев изрази рецензия към ръководещите в страната за метода, по който се изграждаше позицията на страната ни пред Европейския съюз по този въпрос. Станишев поддържа рецензиите на президента, указвайки, че те имат съображение и че препоръчаната и след това отпаднала такса за транспорт на съветски газ може да провокира опасности за приемането ни в Шенген. Той показа мнението си пред „ NOVA “, че преди да се подхващат такива рискови стъпки, би трябвало да се прегледат добре последствията и да се вземат поради ползите на България .

Сергей Станишев не пропусна да акцентира и ролята на Унгария в цялата обстановка, като уточни, че Унгария твърдо отстоява своите национални ползи в Европейския съюз и че основаването на непотребни напрежения може да има отрицателни последствия. Той изрази опасения, че частичното приемане на България в Шенген може да се забави, тъй като Европейски Съюз не се връща към същите въпроси с задоволителна скорост. Този фактор може да се обърне против България, изключително поради вътрешнополитическите обстановки в Нидерландия и Австрия , които могат да въздействат на решението за приемане на страната в Шенген.

Сергей Станишев прикани България да не се помирява и да не заема позиция пред другите страни. Той акцентира, че българското общество осъзнава, че е изпълнило уговорките си в продължение на повече от 10 години и че е готово да предприеме нужните дейности, с цел да отбрани своите ползи .

Освен въпроса за Шенген, Сергей Станишев насочи рецензията и към измененията в Конституцията на България . Той счита, че тези промени са били претупани прекомерно бързо и с политически претекстове, които имат за цел да лимитират пълномощията на президента . Станишев акцентира нуждата от ясни знаци към Австрия и другите страни, че решенията по вътрешни въпроси на България не би трябвало да бъдат вмешателство във външнополитическите връзки и че съществуват последствия за двустранните връзки .

Евродепутатът завърши с апел към всички институции у нас да показват упоритост и увереност в отбрана на националния интерес и да не се поддават на натиска от други страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР