Евродепутатът Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП

...
Евродепутатът Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП
Коментари Харесай

Сергей Станишев събира вицепремиери, министри и депутати на разговор за енергийната бедност

Евродепутатът Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал провеждат диалог сред енергийни специалисти, които ще се проведат в Дискусията „ Да понижим сметките - енергийната беднотия и цените ” на 1 декември 2022 година, от 9.00 часа в Sofia Event Center (Mall Paradise, бул. „ Черни връх “ 100, ет. 3).

Събитието е част от акцията на Групата на социалистите демократите в Екологичен потенциал “Bring the bills down ”, включваща оферти за съответни ограничения и 100 милиарда евро Зимен пакет за взаимност жителите и бизнеса на страните-членки.

 

Високите цени на силата слагат от ден на ден жители на Европа в риск от енергийна беднотия. Около 7% от популацията на Европейски Съюз не е имало достъп до съответно отопление през 2021 година България е измежду най- засегнатите страни - през 2020 година над една пета от българите са имали просрочени отговорности за комунални услуги, а 27.5% от интервюираните семейства не са били в положение да поддържат дома си задоволително топъл. Тази стойност е 3.5 пъти по-висока от междинната за Европейски Съюз. По данни на Евростат за 2021 година, 30% от българите не съумяват да покрият разноските си за отопление.

У нас следва приемането на формулировка за енергийна беднотия, както и на решителни ограничения за оправянето с нея. Страната би трябвало да извърши този ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност до края на годината. За намирането на консенсус е нужен почтен диалог сред заинтересуваните страни, както и политическа воля за решения, влияещи върху живота на над два милиона българи.

 

В първия панел на Дискусията „ Да понижим сметките - енергийната беднотия и цените ” присъединяване си са удостоверили заместител министър- ръководителят по ръководство на европейските средства - господин Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и обществената политика - госпожа Надя Клисурска, ръководителите на Комисиите по енергетика и по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание - господин Делян Добрев и господин Георги Гьоков, омбудсманът на Република България - госпожа Диана Ковачева.

Във втория панел ще дебатират министърът на земеделието - господин Явор Гечев, ръководителят на КЕВР - господин Иван Иванов, госпожа Цветелина Пенкова - член на Екологичен потенциал, президентът на КТ „ Подкрепа “ - инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ - господин Пламен Димитров, изпълнителният шеф на Центъра за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “ - господин Драгомир Цанев, изпълнителният шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници ” - господин Калин Славов.

Презентация на работата на Комисията за енергийна успеваемост и енергийна беднотия към Министерски съвет и на готвената формулировка ще направи доктор Теодора Пенева от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките. Ще бъде показано и социологическо изследване, извършено за събитието от Изследователски център Тренд. Разговорът ще бъде модериран от ръководителя на УС на Института за енергиен мениджмънт - господин Славчо Нейков.

___

ПРОГРАМА

08:30 - Регистрация
09:00 - 10:30 - Енергийната беднотия и уговорките на страната

Сергей Станишев, член на Екологичен потенциал
Димитър Ганев, Изследователски център „ Тренд “

Д-р Теодора Пенева, Институт за стопански проучвания при Българска академия на науките Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските средства Надя Клисурска, заместник-министър на труда и обществената политика Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика
Георги Гьоков, ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика
Диана Ковачева, омбудсман на Република България

Модератор: Славчо Нейков

10:30 - 11:00 - Кафе пауза

11:00 - 13:00 - Цени и енергийна успеваемост

Явор Гечев, министър на земеделието
Иван Иванов, ръководител на КЕВР
Цветелина Пенкова, член на Екологичен потенциал
Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “
Пламен Димитров, президент на КНСБ
Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “
Калин Славов, изп. шеф на Асоциация “Прозрачност без граници ”

Модератор: Славчо Нейков

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР