Евродепутатът Илхан Кючюк от партия Алианс на Либералите и Демократите

...
Евродепутатът Илхан Кючюк от партия Алианс на Либералите и Демократите
Коментари Харесай

Илхан Кючук: Спирането на България за Шенген подкопава устоите на ЕС, води до икономически загуби и вреди на климата

Евродепутатът Илхан Кючюк от партия Алианс на Либералите и Демократите за Европа.

Ето коментара му в " Дневник ":

Бидейки роден по време на комунизма, си припомням по какъв начин рухването на Берлинската стена се трансформира в знак на заричане за независимост и единение за доста източноевропейци, изключително за поколенията преди моето, които бяха прекарали целия си живот лимитирани сред затворени граници.

Имахме чувството, че това заричане се реализира, когато отбранителните ни сили станаха част от НАТО и когато заветната фантазия да се присъединим към Европейския съюз и да се обединим най-накрая с останалите европейци, се сбъдна. Въпреки това продължаващото и до през днешния ден изключване на някои страни членки от Шенгенското пространство подкопава самите правила, залегнали в устоите на Европейски Съюз, карайки

някои европейски жители да се усещат като второкласен членове на този съюз

Една от постоянно споделяните паники е опасението, че хора от новоприсъединилите се страни ще се възползват от обществените системи на други страни членки. Тези изказвания се основават на обособени случаи, които не са представителни за популацията като цяло. Могат и би трябвало да се вкарат нормативни рамки, които да предотвратяват сходни злоупотреби, както и да се следи за прецизното съблюдаване на разпоредбите.

Друг аргумент, който забавя присъединението към Шенген е, че ще се обострят проблемите с жилищното настаняване, заради гъстата населеност на някои региони. Важно е да се разясни, че Шенген улеснява свободното напредване за пътешестване и работа, а не всеобщото пренасяне на хора.

Неотдавнашните гласувания в Европейския парламент акцентират неотложността на този въпрос. С безапелационно болшинство членовете на Европейския парламент приканиха за присъединението на България и Румъния към Шенген до края на 2023 година И двете страни от години към този момент дават отговор на нужните критерии и не разбираме решението на някои страни да отхвърлят участието им, без да показват основателни правни причини.

Това изключване не е просто алегорично - то не е просто последната затворена гранична преграда пред реализиране на цялостно европейско единение за България и Румъния; то е съпроводено и с действителни разноски за предприятията и жителите, което задълбочава обществените и икономическите разлики.

Само един образец: пътуванията и комерсиалната активност са затруднени от забавяния, които могат да продължат от часове до дни - в съпоставяне със междинното изчакване от 10 минути в Шенгенското пространство. Особено пагубни са следствията при водачите на камиони: освен е обиден поминъкът им, само че се следи и годишно повишаване на излъчванията СО2 с поразителен размер от 46 000 тона - последствия за околната среда, които са в прорез с общите ни цели за климата.

Нека бъдем почтени, продължаващото изключване способства само за поддържане на анти-европейската агитация и уронва въздействието и полезностите на Европейски Съюз оттатък неговите лимити.

Основателни терзания, действителни решения

Съществуват основателни въпроси по отношение на способността на някои страни да ръководят дейно границите си, изключително във връзка със случаите с лица, търсещи интернационална протекция и битката с корупцията. Това обаче не са проблеми, които засягат единствено една страна. Както демонстрират актуалните данни, във връзка с миграцията, нито една страна не може да се оправи независимо.

Добрата вест обаче е, че в това отношение Европа разполага с експертен опит, с цел да окаже подпомагане. Посредством съдействие и сливане на експертния граничен опит и потенциал можем да ускорим готовността си - на всички места, където Европейски Съюз има външна граница. Засиленото образование, споделените технологии и взаимните интервенции могат значително да покачат общите ни качества. Това освен ще спомогне за превъзмогване на оперативните пропуски, само че ще послужи и като инструмент за обединените ни старания в битката с корупцията и контрабандата - проблеми, които засягат освен България и Румъния, само че и цялото европейско пространство, и които изискват европейски решения.

Шенген не е просто политически въпрос, той е човешки въпрос. Той е обвързван със студента, който желае да учи в чужбина, с бизнесмена или трансграничния служащ, който търси благоприятни условия оттатък границата, както и със фамилиите, които желаят да пътуват свободно. Това е въпрос, обвързван с окончателното унищожаване на останалите физически ограничавания и с чувството на свободата от това, че си европеец в цялост.

Предвид идните основни срещи през идните месеци, въпросът пред нас е дали желаеме Европейски съюз на две скорости или приобщаваща, обединена общественост. Принципите, залегнали в устоите на Европейски Съюз - независимост, тъждество и господство на закона - ни приканват към деяние.

Часовникът тиктака. Дължим на себе си и на бъдещите генерации да подсигуряваме, че европейското заричане за независимост и единение няма да не помни никого.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР