Евродепутатът Емил Радев заяви, че е възможно законът за закриването

...
Евродепутатът Емил Радев заяви, че е възможно законът за закриването
Коментари Харесай

Закриването на спецправосъдието може да бъде оценено негативно от ЕС

Евродепутатът Емил Радев съобщи, че е допустимо законът за закриването на профилираното правораздаване да бъде отразен отрицателно в европейския документ за върховенството на закона в частта за България. Очаква се отчетът да бъде оповестен на 13 юли, съобщи БНР.

Емил Радев приказва след провеждането на проведената от него конференция " Цифровата промяна в правораздаването - европейски решения за утрешния ден " в Европейския парламент, на която участваха и български магистрати:

" Да няма решение къде ще практикуват магистратите, които са с доста висока специализация, да няма изясненост какво ще стане с делата, със СРС, събрани по тези каузи, да няма решение какво ще стане с 3-те милиарда запори и възбрани, които са наложили профилираният съд и профилираната прокуратура, тъй като може би там е разковничето и аз считам, че ще има огромни проблеми със запазването на тези възбрани и редица олигарси ще са доста радостни от тези процеси. Ако това е опит да се разчисти профилираното правораздаване, ние почваме да се приравняваме със страни като Полша, които брутално разчистиха правосъдната си система и за жалост това може да има отражение и в отчета ".

Ръководителят на профилираната прокуратура Валентина Маджарова дефинира закона като " връщане обратно ":

" Не може с деструктивен метод да твърдиш, че постигаш градивен прогрес. Напротив ".

Председателят на профилирания съд Мариета Райкова съобщи, че евентуално някой се пробва да откри политически надзор върху него:

" Чрез политически, видимо положителни дейности, се търси надзор върху профилираното правораздаване. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР