Евродепутатът Елена Йончева призова Европейската комисия да заведе дело в

...
Евродепутатът Елена Йончева призова Европейската комисия да заведе дело в
Коментари Харесай

Елена Йончева: Европейската комисия да заведе дело срещу Австрия и Нидерландия заради Шенген

Евродепутатът Елена Йончева прикани Европейската комисия да заведе дело в Съда на Европейски Съюз поради блокирането на участието на България в Шенген. Тя се обърна към комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон по време на спор в Европейския парламент във вторник.
България няма потребност от разтуха, България има потребност от съответни дейности, сподели Елена Йончева. Ще се обърнете ли към Съда в Люксембург поради нарушаването на правилото на лоялното съдействие, попита тя комисаря. Елена Йончева напомни, че Австрия и Нидерландия блокираха решението на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи за приемането на Румъния и България в Шенген като злоупотребиха с правото на несъгласие. Те демонстрираха откровена корист с права, погазвайки освен Шенгенското законодателство, само че и базови правила на Договорите. Като страж на Договорите Европейската комисия има обвързване да реагира, сподели тя.
На 6 декември, два дни преди гласуването за Шенген, българските евродепутати, подкрепени от над 50 техни сътрудници, изпратиха няколко въпроса до Европейската комисия, на които към момента нямат отговор. Единият от тях е обвързван точно с вероятно нарушаване на правилото на лоялното съдействие, записан в чл.4 от Договора за действието на Европейски Съюз.
Съжалявам за решението на Съвета. То приказва, че Европейски Съюз е разграничен сега, съобщи в отговор Илва Йохансон. Тя беше безапелационна, че ще направи всичко допустимо участието на България и Румъния в Шенген да стане факт през 2023 година
Сигурен съм, че Съветът ще резервира своя ангажимент за разширението на Шенген и при идващото председателство, сподели министърът на образованието на Чехия Владимир Балаш. Чехия ръководи Съвета до края на 2022 година, а от януари идната година мястото й ще заеме Швеция.
Европейският парламент поддържа приемането на България и Румъния в Шенген и това е неведнъж заявявано. Двете страни извършиха критериите за влизането още през 2011 година Европейската комисия също прикани Съвета да се произнесе позитивно за България и Румъния, само че това не се случи поради позициите на Австрия и Нидерландия.
Дебатът във вторник влезе като изключителна точка в дневния ред на пленарната сесия в Страсбург. В някои от изявленията на румънските евродепутати се чуха апели решението на Съвета по правораздаване и вътрешни работи да бъде преразгледано още тази седмица, когато заседават държавните и държавните ръководители на страните членки.
В навечерието на Европейския съвет на 15 декември ние настояваме, че е незаслужено България и Румъния да бъдат държани отвън Шенгенското пространство. Те са изпълнили критериите за пълноправно участие и го заслужават в този момент, сподели в изказване за медиите преди пленарната сесия и ръководителят на групата на социалистите и демократите Ираче Гарсия.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР