Евгений Ройзман, изтъкнат критик на Кремъл и популярен бивш кмет,

...
Евгений Ройзман, изтъкнат критик на Кремъл и популярен бивш кмет,
Коментари Харесай

Последният виден руски опозиционер, който все още е в страната, беше изправен пред съда

Евгений Ройзман, бележит критик на Кремъл и известен някогашен кмет, бе изправен пред съда по обвинявания в дискредитиране на съветската войска по отношение на офанзивата в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Откакто изпрати войски в Украйна през февруари предходната година, Русия ускори репресиите си против вътрешните критици, като съвсем всички съществени съперници на Кремъл са в заточение или зад решетките, а водещи правозащитни организации са закрити.

Ройзман е последният изтъкнат съветски опозиционер, който към момента е в страната и не е зад решетките.

Той е застрашен от до пет години затвор.

През 2013 година 60-годишният Ройзман стана най-високопоставеният опозиционен кмет в Русия и заемаше този пост в уралския град Екатеринбург в продължение на пет години.

Той е извънредно известна персона в Екатеринбург и отвън него и другар на хвърления в пандиза критик на Кремъл Алексей Навални.

Доскоро той оставаше съвсем недостижим, само че през август 2022 година управляващите стартират наказателно следствие против Ройзман, който е упрекнат в " дискредитиране " на съветската войска в мнения за военната намеса на Москва в Украйна.

Облечен в сини джинси и бяла тениска, Ройзман пледира почтен при започване на процеса в Екатеринбург, съгласно живото лъчение на чуването в YouTube.

Запитан от съдията дали признава виновността си, Ройзман отговори с " не ".

В правосъдната зала опозиционният политик седеше до юристите и прокурорите пред съдията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР