Евгений Касперски, главният изпълнителен директор на руската компания за антифирусни

...
Евгений Касперски, главният изпълнителен директор на руската компания за антифирусни
Коментари Харесай

Защо САЩ наказаха бизнеса на Евгений Касперски и кои са "крадците-патриоти"

Евгений Касперски, основният изпълнителен шеф на съветската компания за антифирусни стратегии, носеща неговото име, имаше една огромна американска фантазия - да стане основен снабдител на държавното управление на Съединени американски щати, което е един от най-големите купувачи на артикули за киберсигурност.

Но на 11 юли държавната организация (U.S. General Services Administration или GSA) за ръководство на федералната администрация в профил Kaspersky от листата с утвърдени снабдители за осведомителни технологии и съоръжение за цифрова снимка. Посоченият претекст - да се подсигурява сигурността на американските държавни системи. Правителствените организации ще могат да купуват артикули на компанията отвън процедурите на GSA.

Във вторник и английският Национален център за киберсигурност (NCSC) съобщи, че в никакъв случай не е сертифицирал продуктите на Kaspersky Lab (Лаборатория Касперского). " Сертифицираме посредством разнообразни начинания и търговците аплайват посредством някои от нашите упълномощени сътрудници. Но в никакъв случай не сме включвали измежду утвърдените артикули такива от Kaspersky ", се споделя в известието на центъра, която е част от GCHQ - английският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати.

Компанията към този момент съобщи, че е станала жертва на американско-руското световно опълчване. Според чиновник на International Data Corp., представен от " Блумбърг ", Съединени американски щати и Западна Европа са донесли през предходната година $374 млн. от общо $633 милиона продажби на Kaspersky. " Ройтерс " споделя, че по данни на компанията продажбите ѝ в Съединени американски щати са намалели от $164 млн. през 2014г на към $156 млн. през 2016г.

Касперски искаше да трансформира компанията си - определяна като най-голямата в Европа в този бранш - в освен това от продавач на антивирусни стратегии на консуматори и малък бизнес. За задачата записва дъщерна компания KGSS в Арлингтън, щата Вирджиния, покрай Вашингтон. Той финансира конференции с известни участници като ген. Майкъл Флин, който за малко бе консултант по националната сигурност на президенат Доналд Тръмп, или Майкъл Хейдън, някогашен шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и на Агенцията за национална сигурност. Руснакът опита да се включи в американски бизнес сдружения и даже имаше стратегия по публичното National Public Radio.


© Reuters

Страните, в които компанията има активност.

Според хора, осведомени със тактиката му и представени от " Ройтерс ", това е правено, с цел да се почисти имиджът на Касперски и да стане той допустим в комерсиалните и настоятелен среди като снабдител за администрацията, без значение от съветския си генезис. Но това по този начин и не преодолява съмнението в разследващите среди на Съединени американски щати.

Kaspersky " в никакъв случай не е пособия и няма да помогне на което и да е държавно управление по света да прави кибершпионаж ", декларира компанията.

Но ръководители на разследващи организации в Съединени американски щати за пръв път обявиха обществено през май пред комисии в Сената, че имат подозрения в продуктите на компанията. Не е загадка, че компании за киберсигурност постоянно работят с националните спецслужби, само че въпросът пристигна изцяло ненадейно от сенатора Марко Рубио и това се пояснява като ориентиране на вниманието към нещо, което той е научил от секретните документи.

През юни сътрудници на ФБР разпитваха чиновници на Kaspersky за това дали се регистрират на шефовете си в Русия и какъв брой данни на американски клиенти могат да доближат до съветските чиновници, описват трима сегашни и някогашни чиновници, представени от " Ройтерс ".

В Конгреса е импортиран проектозакон, който категорично не разрешава на Пентагона да употребява каквито и да е артикули на Kaspersky - дейности, които съгласно Евгений Касперски са политически стимулирани. " Тези безотговорни дейности отрицателно въздействат на световната киберсигурност като лимитират конкуренцията, забавят софтуерните нововъведения и унищожават промишлеността и съдействието сред органите на реда, нужни за залавяне на неприятните ", споделя той в изказване за " Ройтерс ".


© Reuters

Централата на " Лаборатория Касперского " в Москва.

" Блумбърг " описа преди седмица, че Kaspersky Lab има към 400 милиона клиенти по света, само че половината от тях несъмнено не го знаят. Успехът се дължи частично на лицензионни съглашения, съгласно които клиентите могат тихомълком да конфигурират стратегиите ѝ - от защитни firewall системи до особено телекомуникационно съоръжение - които официално не носят името на компанията. Именно това е едно от главните неща, привлякло вниманието на американските служби, добавя организацията.

Досега няма нито едно доказателство, предоставено от държавното управление, че компанията е правила нещо неправилно или че Москва употребява продуктите ѝ за хакерски атаки. Сега Евгений Касперски предлага да свидетелства пред Конгреса и да се срещне с администрацията във Вашингтон, " с цел да отговори на каквито и въпроси да зародят ".

Офисът на KGSS в Арлингтън през днешния ден е запустял, а говорителка на Kaspersky споделя, че там са били назначени десетина души и те постоянно работели от домовете си. Двама някогашни чиновници и източник, осведомен от ФБР със случая, споделя, че софтуерът на Kaspersky от време на време " инспектира " и отстранява непозволено файлове от компютрите на клиентите в битката си с хакерите. Това ставало, макар че въпросните файлове не са били инфектирани.


© Reuters

Опустелите офиси на Kasperski в Арлингтън край Вашингтон.

Изключително рядко се случва компания да бъде извадена от федералния указател на снабдители при неявяване на безспорни доказателства за противозаконна активност. " Това основава рисков казус ", в който други страни могат да насочат сходни голословни обвинявания против американски снабдители, споделя Робърт Лий, някогашен чиновник на спецслужбите за водене на кибервойна и сегашен началник на стартъп компанията Dragos.

Руското държавно управление осъди дейностите против Kaspersky и не изключи ответни ограничения. Представители на американски компании със забележителен бизнес в Русия споделят, че се притесняват да не станат цели.

" Определено става дума за политическо решение. Това е чисто комерсиална компания, предлагаща търговски услуги. Съжаляваме за взетото решение. Руската страна няма да пожали старания, с цел да отбрани ползите на нашите компании в чужбина ", съобщи Дмитрий Песков, представителят на Кремъл.


© Reuters

Данни с федерални контракти, представени от " Ройтерс ", демонстрират, че Съединени американски щати са купили от Kaspersky артикули за няколкостотин хиляди $, а чиновник на компанията споделя, че приходите им от страната са минимални. Но Kaspersky продават и на трети страни - федерални организации и софтуерни компании, които вграждат технологиите ѝ в свои артикули.

Основавана през 1997г., компанията бързо израства през новия век до един от водещите международни снабдители на антивирусна отбрана. Днес тя има 36 офиса в 30 страни, три от които са в Съединени американски щати - в Уобърн, щата Масачузетс, в Белвю, щата Вашингтон и федералната централа в Арлингтън.

Но през цялото време са и съмненията, че тя е обвързвана с Федералната работа за сигурност на Русия. Самият Евгений Касперски е учил в школата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и компанията е потвърждавала, че работи по поръчки на ФСБ. Но Касперски непрестанно е опитвал да разсее подозренията. " Ние би трябвало да бъдем повече американци от самите американци ", съобщи той пред " Ройтерс " през 2013г. " Идваха при нас и ни споделяха: " Искаме да променим имиджа си, знаем, че хората ни нямат доверие ", споделя представител от администрацията на президента Барак Обама, взел участие на една от срещите, проведени от Kaspersky.


© Reuters

Нападките против мен за връзки с Кремъл са цялостни нелепости и изцяло неоснователни тайни теории, споделя Касперски.

" Бизнесуик " изяснява, че активността на антивирусните компании по принцип е необикновен бизнес - стратегиите им имат достъп до всеки файл в компютрите, които пазят, и постоянно се свързват със основателите си, с цел да бъдат обновявани. Това е деликатната зона, когато става дума за инфосистеми на държавни организации, банки, инфраструктурни мрежи или интернет компании.
Изданието цитира електронна преписка от октомври 2009г. сред Касперски и почитан чиновник, в коята се загатва, че година по-рано е стартират план " по огромна молба на Лубянка ". Става дума за програмен продукт за отбрана на клиенти (включително съветското правителство) от DDoS офанзиви, само че освен. Kaspersky Lab благодарение на хостинг фирмите би трябвало да открива хакерите и да блокира офанзивите им, до момента в който в същото време подхваща " дейни контрамерки ".

Под последния термин измежду експертите наричали способи за " хакване на хакерите ", блокиране на компютрите им посредством вируси и други Когато клиентът е ФСБ, се оказва че Kaspersky може да дава на спецлужбите съответните адреси в действително време и да взе участие със свои експерти в екипите на ФСБ за търсене и залавяне.

Въпросният план бил управителен от основния юрист на компанията Игор Чекунов, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В екипи на ФСБ се е включвал Руслан Стоянов от Kaspersky Lab, някогашен чиновник на отдела за киберпрестъпления към Министерство на вътрешните работи, задържан през декември с почитан офицер от контраразузнаването, отговарящ за киберсигурността, по обвинявания в държавна измяна.

През април 2017г. Стоянов, някогашен началник на отдела за следствия на Kaspersky Lab, популяризира от пандиза посредством юристите си предизвестие против потреблението от съветската страна на хакери: " Съществува голямо прелъщение за " хората, взимащи решения " да се възползват от подготвени решения на съветската кибепрестъпност, с цел да въздействат на геополитиката. Най-ужасният сюжет е да се даде на киберпрестъпници имунитет против отмъщение за кражбата на пари в други страни в подмяна на разследваща информация. Ако това се случи, ще се появи цялостен слой " крадци-патриоти ". Полулегални " патриотични групи " могат доста по-открито да влагат откраднатите средства в основаване на модерни " троянски " стратегии, а Русия да получи най-авангардно кибероръжие ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР