Евгений Кънев, Известно е, че руското влияние в България се

...
Евгений Кънев, Известно е, че руското влияние в България се
Коментари Харесай

Политикономия на рубладжийството

Евгений Кънев,

Известно е, че съветското въздействие в България се прокарва от два вида хора. Първата по-голяма група са хора, които по наследствени, идеологически, просветителни, обществени, културни и други аргументи поддържат или работят за разширение и одобряване на съветското въздействие у нас. Тях постоянно ги назовават обидно с ленинския термин " потребни идиоти ".

По-малката, само че надалеч по-опасна група за нашата национална сигурност са хората, на които се заплаща за пробутване на съветските ползи. Това са така наречен рубладжии. Типично за тях е, че покупко-продажбите, които подписват за своите услуги съставляват търговия с въздействие - в политиката, стопанската система, правосъдната система, медиите, изобщо - в нашата гласност. Защитата на съветските ползи варира от вземането на съответни решения в политиката, през назначението на правилни хора на основни властови позиции, до операция на публичното мнение при интерпретация на вътрешните и интернационалните събития.

Каква е икономическата мотивация на " рубладжиите " от подобен тип покупко-продажби?

Две са главните сплотяващи качества на разнородната група рубладжии - да имат благоприятни условия за значително публично въздействие и парите да са на първо или доста високо място в тяхната ценностна система.

Поради обстоятелството, че имат въздействие - рубладжиите нормално са образовани хора, с положителни професионални умения, даже с известност на водещи в своята област. Но пазарът не възнаграждава в задоволителна за тях степен тези техни умения.

Рубладжийството е точно опция против тези имения да се получи непазарна лихва, с която рубладжиите да скочат в по-горен веществен клас: от небогати да станат ниска междинна класа (обикновено в медиите), от ниска - във висока междинна класа ( в държавната администрация) и от междинна класа - измежду най-богатите (в бизнеса и политиката).

Пазарната стопанска система от западен вид, която работи посредством конкуренция и преобладаващо на меритократичен принцип не може да обезпечи такава лихва. Затова и приемайки договорката - рубладжиите стартират да работят против нея - като система и против нейните адепти, които по предписание са свободните специалности от междинната класа и тяхното политическо посланичество, за което битката против корупцията е топ приоритет.

Затова на медийно равнище, зложелател номер 1 е " Америка за България ", която финансира действия и организации, които изповядват демократични полезности като независимост на медиите, само че при високи журналистически стандарти.

На икономическо равнище, рубладжиите нападат най-често бизнесите, които работят на пазарен принцип и не зависят директно от страната.

На политическо равнище, рубладжиите нападат партиите и политиците, които се борят против корупцията и за господство на правото, тъй като то лимитира опциите за рентата, която ги вкарва измежду най-богатите.

Рубладжийството обаче не е просто една естествена договорка, която може да се разтрогне. То е еднократна договорка, посредством която рубладжията продава въздействието си, доколкото и до момента в който го има, без право на анулиране. Защото към този момент е оставил диря, която става компромат и посредством него купувачът има самия рубладжия. По този метод той става вечно съветски актив при условия, върху които няма преговорна мощ.

Руските активи се разполагат на всички места в обществената система и се трансформират в бутони за съветско въздействие.

Рубладжиите считат за обикновено да вършат това, за което им се заплаща без някакви морални засечки. Поради тази причина те възприемат всички други, като стимулирани по същия метод за своите дейности. Ако някой каже, напише или стачкува против Русия и Путин - значи е заплатен като тях, само че от " американския лагер ". За тях е невъобразимо да се прави нещо за обществото, без възнаграждение. Немислимо е някой да си " губи времето " да трансформира нещо в обществото без персонална премия. Абсурдно е някой да се бори за правила, с цел да има правдивост, сигурност и независимост за работа и творчество за всички. Непонятни са им хората, които желаят да печелят единствено от личния си артикул посредством пазара, само че при ясни и защитими правила. Затова и подозират своите низости у другите.

Единственият метод за предпазване на рубладжийската класа е обезпечаване на непрестанен поток от зелени " рубли ". Затова завладяването на институциите - посредством които да се обезпечи гръбнак на този паричен водопровод - е първостепенна цел. А когато инцидентно се изпусне контрола върху тях - както стана с влизането на " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) във властта - реакцията не е доста по-различна от тази на наркоман в абстиненция: истерична, радикална, трескава.

Рубладжийството е групово занятие - без безусловно да работят по общ проект с разпределени задания - рубладжиите постоянно знаят кой е техен човек и кой е зложелател. Както в праисторическите времена, за рубладжиите има тотеми, посредством които те засвидетелстват честност към групата. Такъв тотем е езикът - колкото повече е покрай фразеологията на късния соц, толкоз по-бързо са одобрявани за " наши ".

В състава на обязаностите са почитание или най-малкото безмълвие за Путин и наложителна ненавист към Съединени американски щати. Универсалната индулгенция за всичко, което вършат рубладжиите пред тяхната съвест е, че тяхното парично подплътено дело е помощ в свещената война на православието и славянството против извратения Запад. А в действителност в отбрана на техния метод на живот, който е провокиран от западната парадигма.
Лоялността към групата се възнаграждава, отлъчването санкционира.

Рентата в действителност е функционалност освен на еднократно дело, а точно на тази преданост, която прави рубладжиите дългогодишен съветски актив за неведнъж прилагане. За по-сложни дейни мероприятия, чийто резултат е вероятен единствено със задружни старания, рентата е груповата добавена стойност на групата, генерирана от самостоятелни действия, само че синхронизирани от външни и вътрешни центрове за ръководство на съветските активи.

Това, което дава виталност на Рубладжийството е и неговата слабост - откатите на съветските компании и планове у нас. Спирането на газа от " Газпром " е свидна жертва и невъзстановяема загуба. Но остават " Лукойл ", нуклеарното гориво, съветската военна техника, пристанищата, границата и още няколко по-малки поточета.

Краткото ръководство на ПП-ДБ удари повече или по-малко от тях: с изключение на прекъсването на съветския газ, " Лукойл " стартира да заплаща налози, а след декември няма да може да изнася съветски нефт; водят се договаряния за американско нуклеарно гориво за АЕЦ; границата на Капитан Андреево беше ренационализирана; руската бойна техника няма къде да се ремонтира и така нататък

И по тази причина воят на рубладжиите е пронизителен като на ранена съветска мечка. И хвърлят всичко в идните избори - в държавното управление, правосъдната система и медиите - като в финален пердах.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР