Евгени ГАВРИЛОВОчаквано Комисията за енергийно и водно регулиране вдигна със

...
Евгени ГАВРИЛОВОчаквано Комисията за енергийно и водно регулиране вдигна със
Коментари Харесай

Вятър и мъгла

Евгени ГАВРИЛОВ

Очаквано Комисията за енергийно и водно контролиране подвигна със задна дата от 1 юли цената на природния газ с 32%. Обяснението, също предстоящо, е обвързвано с повишаването на суровината в международен мащаб поради огромното търсене и по-малкото предложение поради войната в Украйна.

Човек не би трябвало да е газов специалист, с цел да види, че това няма да е последният ценови потрес, обвързван с природния газ. А сме единствено в разгара на лятото. По всичко проличава, че Европа се приготвя за зима без съветски газ. При задаващия се недостиг е разумно цените да хвърчат нагоре. И повишаването обаче би трябвало да има някакъв търпим лимит.

Другият очертаващ се вид е да се лимитира потреблението. Много анализатори са на мнение, че страните от Европейски Съюз би трябвало да понижат потреблението на газ с 15% през идващите 10 месеца, в случай че Русия врътне кранчето. В балтийските страни и Финландия тези ограничавания би трябвало да стигнат 54%. Политиците и представители на енергийни компании в някои страни приканиха за нормиране на потреблението. Изпълнителните шефове на три от най-големите енергийни компании във Франция да вземем за пример излязоха със взаимно послание към популацията да се пести сила. В Нидерландия приканиха хората да понижат отоплението и да съкратят престоя под душа.

След като предишния месец Германия разгласи втора степен на проекта за деяние в изключителни обстановки, локалните управляващи към този момент ползват разнообразни ограничения - понижаване на уличното осветяване, на температурата в откритите басейни.

Какво се прави в България по казуса не е ясно, вятър и мъгла. Каква зима ни чака е още по-неясно. Защото се оказва, че у нас политическите разправии са по-важни от превъзмогването на енергийната рецесия.

Освен това се оказва, че страната ни заема нежелана позиция в още една ранглиста - по досегаемост на природен газ за популацията. Сред 33 страни в Европа България е на 31-во място. Уж към този момент имало диверсификация на доставките. Само дето никой не слага въпроса за цената на тези доставки и за медиаторите, прибиращи комисионите. При съветските доставки беше ясно, в този момент - вятър и мъгла. Ясно е и друго - без " Газпром " няма по какъв начин да минем, макар че Кирил Петков и Асен Василев се опъват. Очакваме да забележим каква ще бъде позицията на идващите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР