Евгени ГАВРИЛОВКомпанията на Гинка Върбакова Инерком България е осъдила Комисията

...
Евгени ГАВРИЛОВКомпанията на Гинка Върбакова Инерком България е осъдила Комисията
Коментари Харесай

Паразити

Евгени ГАВРИЛОВ

Компанията на Гинка Върбакова " Инерком България " е осъдила Комисията за защита на конкуренцията, която през 2018 година не позволи договорката за придобиването на ЧЕЗ от бизнесдамата от Пазарджик. (Стр. 6)

ЧЕЗ бе одобрила " Инерком " за покупател на нейните активи у нас, само че българският антимопонолен регулатор отхвърли да пусне договорката. Докато траеха разногласията сред Гинка и Комисия за защита на конкуренцията, чешките притежатели взеха решение да не губят повече време и продадоха активите си у нас на друга българска компания - финансовата група " Еврохолд ". Сега решението на съда не може да върне " часовника обратно ", само че пък Върбакова е свободна да заведе ново дело против страната и по-точно против Комисия за защита на конкуренцията - за обезщетение, което може да излезе солено на родния поданик.

Иначе въпросът " ЧЕЗ-Гинка-КЗК " и появилото се тези дни правосъдно решение още веднъж слага въпроса за съмнителния резултат от близо 12-годишната активност на безбройните регулаторни органи у нас. Държавни структури и формирания, като Комисия за защита на конкуренцията, КЕВР, КФН, КЗП и така нататък, се трансфораха в самобитни паразити, които, вместо да основават удобни условия за активността на хората и бизнеса, бяха употребявани за политически бухалки и почистване на сметки.

Разбира се, това не са единствено политически бухалки. Те се оказаха, както прочее и цялата държавна администрация, хранилки за околните до досегашната власт калинки. Примери безчет, само че най-фрапантно е " творчеството " на Комисията за защита на конкуренцията.

Този неин състав взе редица противоречиви решения. Най-крещящият случай обаче бе договорката за ЧЕЗ, където намесата Му се оказа повече от арогантна. Първо, Комисия за защита на конкуренцията забрани на " Еврохолд " да купи чешките активи, тъй като можел да " злоупотребява с пазарната си мощ ". Тези причини увиснаха във въздуха след появилите се записи, на които се чува глас, напомнящ този на премиера Борисов. В тях се говореше точно за " Еврохолд ". А гласът се заканва " да размаже физиономията " на притежателя на компанията (Асен Христов). " Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по " Еврохолд ", на тоя да му размажа физиономията, че не се преценява с мене, това е доста значимо! ", подрежда Борисов. И след това внезапно, като по магия, договорката стана. Също беше и с недопускането на чешкия предприемач Петр Келнер да купи " Нова телевизия ", само че по-късно позволено на братя Домусчиеви.

Антимонополният орган санкции притежателя " Хиполенд " по случай от компетенциите на друго ведомство. Безброй отчети и секторни разбори прави Комисия за защита на конкуренцията, само че по този начин не можа да види очевадното - огромните търговци на горива съгласуват цените.

Затова на новата власт ще й трябват много старания, с цел да бъдат заличени вредите върху регулаторната система на страната от ръководството на ГЕРБ. И това е по този начин, тъй като за повече от 10 години партията Му направи всичко, с цел да политизира и мутризира стопанската система, вместо да икономизира политиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР