Евгени Динев Зелената и ароматна пролет вече е в разгара

...
Евгени Динев Зелената и ароматна пролет вече е в разгара
Коментари Харесай

Пътува ви се след дългата зима? Посетете космически вълшебно място без аналог по нашите земи, където компасите полудяват!

Евгени Динев Зелената и ароматна пролет към този момент е в разгара си. С повишението на температурите се пробужда и желанието ни да пътуваме и посещаваме нови и забавни за нас места. Днес  Plovdiv24.bg  ще ви показа едно в действителност вълшебно място, което е на 50-ина километра от Пловдив и на 190 от София. Белинташ е антично тракийско светилище без аналог по нашите земи. По шосето за Асеновград – Кърджали в с. Червен вдясно се отклонява път, който продължава на юг  през селата Горнослав и Орешец. При разклона за село Мостово се продължава напряко в посока с. Три могили, минава се през селцето Врата, в землището на което се намира Белинташ – неповторим скален връх с 1 225 м.н.в.

Върху него е ситуирано светилището. В подножието на скалата има непресъхващ извор, а покрай него в скалите е открита неповторима сребърна оброчна плочка на тракийското провидение Сабазий, господ на плодородието съгласно античния фетиш на траките. На 4-5 км от светилището се намират туристически комплекс " Старите къщи “ и вилно населено място Сабазий. В непосредственост са още поредност от храмови постройки и олтари, най-значими от които се тези до с. Мулдава. Наличието им приказва за извънредно добре развита антична цивилизация – най-старата в Европа.

Местността е доста известна за туризъм, тъй като предлага уникална композиция от елементарен преход, красиви гледки и доста мощна сила и мистичност, за всеки който я посети. Твърди се, че там има доста мощна сила, която по-чувствителните хора усещат и постоянно се връщат там. Белинташ е и част от по този начин наречения свещен триъгълник – Белинташ – Кръстова гора –Караджов камък.

Белинташ е скално плато, което макар неголямата си височина от към 1200 м. ще Ви сътвори чувството, че сте се изкачили на върха на света. Не би било пресилено, в случай че кажем, че тук небето целува земята, а Космосът се слива с Вас и Вие ставате част от Вселената. Платото внушително се издига над покрайнината и голям брой са вярванията, че тъкмо към него са ориентирани погледите на извънземни същества, основали връзката си със земята още по времето на траките. В превод Белинташ идва от думите " бели " (диалектно на бял) и " таш " (от турски – камък) и значи бял камък, още камък на познанието, на живота, на позитивната сила, на всичко положително. Той ще Ви пречисти, отсам ще видите света с други очи, ще усетите себе си.

Това е околност, където естествените сили си играят с явленията. Стрелките на компасите полудяват от магнетичните сили. Снегът не се задържа, а се топи незабавно щом падне. Хората, които посещават местността, постоянно споделят странни прекарвания. А легендите за нея са толкоз невероятни, та чак невероятни. Предлагаме ви да се убедите сами!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР