Евфросиния, чието име в превод от гръцки означава благоразумна, е

...
Евфросиния, чието име в превод от гръцки означава благоразумна, е
Коментари Харесай

Честваме паметта на света Евфросиния Александрийска и на свети Сергий Радонежки

Евфросиния, чието име в превод от гръцки значи благоразумна, е родена при започване на V век в Александрия, Египет. Израснала в християнско семейство и била възпитана в положителните обичаи на вярата. По това време бил разцветът на монашеството в Египет и по тази причина Евфросиния, щом навършила пълноправие, също отишла в манастир и се подвизавала в святост до последния си час.

Свети Сергий е роден през 1314 година в село край град Ростов Велики, само че в юношеските му години фамилията се преселило в Радонеж, откъдето идва и прозвището на светеца. Той млад се отдал с огромно старание на монашески живот недалече от Радонеж, а последователно към него се включили други монаси. Така бил учреден манастирът " Света Троица ", след това и до момента прочут като Троицко-Сергиева лавра.

С духовните си директиви и умелото управление на монашеската общественост свети Сергий се утвърдил като пример на чист и непоколебим отшелнически живот във времето, когато на Атон и в българските земи се разпространявал исихазмът - форма на нова, висока нематериалност. Той забранил да се одобряват подаяния и открил правилото всички монаси да се устоят от личния си труд, като самичък давал образец за това. Славата му на свят човек се разнесла, доста хора се заселили в манастира и към него.

Заради благочестивия си живот св. Сергий бил почетен от Бога с дара на чудотворството. Той лекувал болните, утешавал скърбящите, дарявал вяра и усилвал вярата на всички, които общували с него. С живота и делата си светецът оказал голямо въздействие върху духовния живот в цяла Русия. Московските князе търсели неговия съвет и благословението му за своите дейности освен при отбраната на земите си, само че и за обединяването на обособените съветски княжества.

Упокоил се през 1392 година и скоро почнали да го почитат като светец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР